14-11-2023

Про впровадження енергоефективних заходів у громадах під час війни говорили на щорічному форумі ОСББ

«Інноваційні підходи до енергоефективності та сталого розвитку Рівненщини» - головна тема Четвертого регіонального форуму ОСББ.

Серед учасників - керівники органів влади, голови тергромад, голови правлінь ОСББ, підрядні організації, підприємства - виробники сучасного енергоефективного обладнання та енергосервісні компанії. Рівненську обласну раду на заході представив заступник голови Сергій Свисталюк. 

Цьогорічний форум має на меті проінформувати громади та представників ОСББ про  нові можливості Фонду енергоефективності в умовах воєнного стану.

Нагадаємо, що з 2019 року Фонд реалізує Програму «Енергодім», яка передбачає часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності у розмірі від 40 до 70%. Долучитися до цієї програми фінансування  можуть лише об’єднання багатоквартирних будинків.

У лютому 2022 року прийом заявок від ОСББ для участі в цій Програмі, зі зрозумілих причин, призупинили.

За словами директора Фонду енергоефективності Єгора Фаренюка, цьогоріч у липні Фонд  відновив прийом заявок за спрощеним варіантом програми «Енергодім», а саме пакетом «А». Він передбачає проведення різних енергоощадних заходів, окрім утеплення фасадів будівель (на фото). Джерелом фінансування є держбюджет України та кошти міжнародних донорів, зокрема , Євросоюзу та Німеччини.

Партнери програми «Енергодім» за пакетом «А» для ОСББ, як і раніше, є Украгазбанк, КРЕДОБАНК, ПриватБанк, Ощадбанк. Додався і новий - Банк Глобус. Учасники Форуму мали можливість ознайомитися з умовами кредитування, які він пропонує.

В рамках Форуму був підписаний Меморандум про співпрацю між обласною державною адміністрацією та новим банком-партнером.

Другий Меморандум підписали між Фондом енергоефективності України та громадською організацією «Ресурсний центр ОСББ Рівненщини». Документ передбачає реалізацію спільних енергоощадних ініціатив.

Учасники Форуму зауважили, що не зважаючи на війну, робота з енергозбереження на Рівненщині не припинилася. В рамках реалізації Програми «Енергодім» в області завершили 8 проєктів з енергомодернізації будинків, які були розпочаті до 24 лютого 2022 року.

Загалом, починаючи з 2019-го з бюджету області 10 ОСББ Рівненщини отримали відшкодування на суму 3,12 млн грн.

До слова, на сьогодні в Рівненській області функціонує 1239 ОСББ, які обслуговують 1354 житлові будинки. Це становить 42 % від загальної кількості багатоквартирних будинків.  

Регіональний форум ОСББ організовується в рамках виконання Комплексної програми енергоефективності в Рівненській області на 2018-2025 роки, яка була прийнята обласною радою 2018 року. Основна мета програми - зменшити обсяг використання енергоносіїв установами і закладами, які утримуються з місцевих бюджетів. Програма також передбачає підтримку ОСББ.