09-09-2024

Про профілактику неінфекційних захворювань говоритимуть на Рівненщині

Сьогодні розпочав свою роботу Регіональний форум «Діємо для здоров’я українців», присвячений обговоренню питань профілактики та контролю за неінфекційними захворюваннями на Рівненщині. Захід організований Рівненським обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України у партнерстві зі Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC). Серед запрошених - голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк.

Неінфекційні захворювання — це стани, які не передаються від людини до людини, мають тривалий характер, повільно прогресують та негативно впливають на фізичне і психічне здоров'я. Вони виникають через вплив генетичних, фізіологічних, екологічних та поведінкових чинників і є головною причиною смертності у світі. Це, насамперед, серцево-судинні та онкологічні захворювання, хвороби дихальних шляхів, цукровий діабет та психічні розлади.

За шість місяців цього року на Рівненщині спостерігалося певне зниження поширеності захворювань системи кровообігу та цукрового діабету в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Протягом півроку зареєстровано майже 29 800 випадків злоякісних новоутворень, що є трохи більшим показником, ніж у першому півріччі 2023 року. Водночас кількість захворювань органів дихання скоротилася.

У рамках форуму учасники мають на меті напрацювати ефективні заходи для запобігання поширенню неінфекційних захворювань в умовах війни та в період післявоєнного відновлення.

Окрім цього, заплановано розгляд таких ключових питань, як лідерство центрів контролю та профілактики хвороб у громадському здоров’ї, роль первинної ланки медичної допомоги в профілактиці хронічних хвороб, вплив територіальних громад на промоцію здорового способу життя та створення безпечного освітнього середовища.

Також учасники обмінюватимуться досвідом і кращими практиками в цій сфері.