20-08-2024

Про проблеми громад та найближчі плани говорили на засіданні Конгресу при Президентові України

Низку першочергових питань, які наразі впливають на життя громад та держави розглянули на черговому засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Нагадаємо, що його учасниками є представники різних гілок влади, силових відомств, очільники областей і територіальних громад. А також – дипломати і міжнародні партнери України. Участь у Конгресі в режимі онлайн взяв перший заступник голови Рівненської обласної ради Микола Кучерук. Загалом захід об’єднав понад 1500 учасників.

Ключові теми обговорені Конгресом - підготовка до опалювального сезону, стан енергетики, безпека, освіта, медицина, ветеранська підтримка, соціальний захист та локальна економіка.

Володимир Зеленський наголосив, що питання сталого проходження опалювального сезону є сьогодні одним з найважливіших. На засіданні окреслили головні напрямки роботи уряду в енергетичній сфері: швидке відновлення енергооб’єктів - для цього Міністерством енергетики затверджені усі плани та ремонтні програми як в тепловій, так і в гідро- й атомній генерації; посилення захисту об'єктів від можливих атак; розвиток децентралізованої енергосистеми - а це нові можливості для людей, бізнесу і громад; залучення інвестицій для будівництва розподіленої генерації. З громадами ці питання обговорені, і залишається близько двох місяців аби підготовка до опалювального сезону була завершена.

Друга ключова тема – це гуманітарна галузь: освіта, медицина, підтримка ветеранів. Стратегічним завданням є повернення дітей до шкіл на офлайн навчання там, де це можливо. Ключовим аспектом тут є наявність укриттів. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що на їх облаштування уряд виділив додаткові 5 млрд грн.

Також завдяки державним коштам та співфінансуванню з місцевих бюджетів у 2024 році буде продовжуватись закупівля шкільних автобусів.

Що ж до ветеранської політики, то наразі затверджена комплексна стратегія, одним з головних компонентів якої визначено інклюзивність і безбарєрність. На конгресі наголосили, важливо аби місцева влада приділила цьому особливу увагу.

Ще одним з основних завдань лишається ефективне управління в громадах наявними ресурсами. Одним із кроків для збільшення надходжень до місцевих бюджетів є інвентаризація сільськогосподарських земель. На сьогодні 23% земель не внесено до кадастру, що гальмує їх ефективне використання.  Для прискорення цього процесу з громадами підписано меморандум про співпрацю. Очікується, що після повної інвентаризації таких земель бюджети тергромад отримуватимуть додаткові 28 млрд гривень щорічно.

Євроінтеграція та міжнародна співпраця.  Уряд прийняв рішення, згідно з яким в обласних адміністраціях будуть запроваджені посади заступників голів з питань європейської інтеграції та міжнародної технічної допомоги. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Європейський Союз готовий інвестувати в українські регіони й підтримувати регіональні проєкти розвитку, тому важливо мати інституційну спроможність на місцях.

Серед іншого, на конгресі повідомили, що громади та області продовжують встановлювати партнерські відносини зі світовими країнами.  Зокрема Рівненська, Черкаська та Луганська області активно співпрацюють з США.

Учасникам наголосили на необхідності наростити зусилля на зміцнення міжнародних зв'язків з метою отримання відчутних результатів: від технічної допомоги до реалізації спільних проєктів на місцях.  Задля цього всі регіони мають розробити конкретні плани співпраці з країнами-партнерами.