14-03-2024

Про інклюзію в мистецькій освіті говорили на Рівненщині

Семінар на тему «Інклюзивна освіта у мистецьких школах» відбувся днями у Дубенській школі мистецтв. Цикл заходів для розвитку безбар'єрності в середовищі музичних та художніх шкіл області ініціював Рівненський обласний центр творчості. Це один із напрямків, над якими наразі працюють фахівці центру зі своїми партнерами в громадах.

Як зазначили організатори заходу, мистецька освіта як окремий вид спеціалізованої освіти найкраще сприяє самореалізації людини в різних видах мистецтва та відкриває можливості для всіх, зокрема й для осіб з особливими освітніми потребами. Саме вона дозволяє дітям виявити свій талант, розвинути творчі здібності та відчути себе частиною колективу. Через мистецтво вони можуть виразити себе, знайти своє покликання та розвинути нові навички.

Тому метою семінару стало обговорення впровадження інклюзивного навчання в мистецьких школах та фахових коледжах. Як створити сприятливе освітнє середовище, як виявляти проблеми та як їх усувати.

Фахівці розповідають, що освітній процес у профільних закладах має бути психологічно комфортним для всіх учнів, забезпечений безперешкодний доступ до будівель, здобуття мистецької освіти має бути за різними формами навчання, зокрема дистанційною.

- Ми прикладемо максимум зусиль, аби інклюзія в мистецькій освіті була якісною і доступною для тих, хто відчуває потребу у "лікуванні та реабілітації" мистецтвом. Для того і проводитимемо наші семінари з інклюзії у мистецьких школах, - наголошує директорка обласного центру народної творчості РОР Ірина Рачковська-Баковецька.

Під час зустрічі свої вміння продемонстрували вихованці Клеванської спеціальної школи номер №1.