23-02-2024

Про духовну безпеку особистості говорили на всеукраїнській конференції

На базі Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практичної конференція, присвячена питанням духовно-морального виховання дітей та молоді. Це вже не перша зустріч фахівців, присвячена цим темам, які особливо загострилися й актуалізувалися в час повномасштабної війни.

Відбулася вона в рамках виконання Обласної програми сприяння духовності, моральності та формування здорового способу життя на 2023-2025 роки. 

Сьогодні в РОІПП зібралися науковці, освітяни, духівництво та представники влади, щоб обмінятися думками щодо того, як виховувати в сучасних дітях та молоді національну свідомість та почуття патріотизму, сприяти їх моральному та духовному розвитку. У форматі офлайн і онлайн участь в обговоренні взяли понад 50 учасників з Рівненської, Київської та Хмельницької областей. Рівненську обласну раду на заході представив перший заступник голови Микола Кучерук.

- Дух і сила нації рухали українців під час усіх революцій. І щоразу нами керувало бажання не лише змістити антиукраїнський режим, а й відродити наше тисячолітнє коріння. Ми завжди були вільними і вміли об’єднуватися у відповідальний для нації момент. Всі революції та війни показують, що українці - саме такі! Залишатися синами й доньками свого народу, незважаючи ні на що – такий наратив повинні просувати наші вчителі та батьки. І тут не може бути місця компромісам на кшталт «какая разніца», - наголосив Микола Кучерук.

Він також навів слова видатного українця родом з Рівненщини Уласа Самчука, які той ще 1941 року написав у своїй статті «Нарід чи чернь?», наголосивши, що одне з ключових завдань сьогодні – не робити комфортних умов для поширення наративів, які активно та підступно просуває наш ворог.

Тож під час конференції учасники говорили про роль духовності в подоланні психотравм, спричинених війною, психологічну безпеку дітей в умовах війни, вплив інформаційних технологій на духовну безпеку людини, потенційні загрози особистості в інтернеті, як їх виявляти та їм запобігати. Йшлося також про вміння розрізняти дезінформацію та ворожу пропаганду, про роль уроків християнської етики та української мови у формуванні духовної безпеки школярів.

Загалом під час роботи в різних секціях учасники наукового зібрання обговорили майже 70 аспектів, які стосуються формування духовної безпеки особистості.