18-10-2023

Про духовність як основу відродження нації говорили на обласному форумі

В Рівненському інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся обласний форум «Духовні цінності як основа відродження української нації: досвід Рівненщини».

На захід зібралися всі, хто не один рік працює над тим, щоб духовно-моральна складова була невід’ємною частиною освітнього процесу: починаючи від дитячого садка – і завершуючи системою вищої освіти.

Викладання предметів духовно-морального спрямування на Рівненщині здійснюється з 1998 року, з 2000 року у загальноосвітніх закладах області запроваджений предмет "Християнська етика".

Щоб підсилити духовно-моральну складову в освітньому процесі, у грудні 2022 року Рівненська обласна рада прийняла рішення про запровадження в закладах освіти курсів духовно-морального спрямування.

Відтак, за інформацією департаменту освіти і науки Рівненської ОДА, такі курси сьогодні викладають для понад 6 000 дошкільнят, а відповідні уроки проводять у 57% загальноосвітніх шкіл області. Курси з підвищення кваліфікації за таким напрямком в Рівненському інституті післядипломної педагогічної освіти пройшли 100 педагогів.

 

- Робота над обласною програмою національно-патріотичного виховання стала об’єднавчим фактором для всього депутатського корпусу обласної ради, керівництва облдержадміністрації, профільного департаменту ОДА. Адже всі розуміли, наскільки важливо сьогодні відроджувати нашу націю, базуючись на головних цінностях: патріотизмі, духовності та християнській моралі, яка споконвіків притаманна саме українцям. Тому сьогодні на рівні громад також повинні розуміти, наскільки це важливо - виховувати українських патріотів, спираючись на морально-духовний аспект, - наголосив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

Голова обласної ради Андрій Карауш та начальник ОВА Віталій Коваль відзначили керівників освітніх закладів та педагогів, які мають успішний досвід впровадження уроків духовно-морального спрямування.

В рамках форуму відбулась панельна дискусія під час якої учасники зійшлися на думці, що такі предмети слід викладати у тісній співпраці з батьками, давати можливість їм відвідувати уроки та позакласні заходи.

Також під час заходу відбулася презентація підручника «Основи християнської етики», автором якого є доктор педагогічних наук, професор Національного університету "Острозька академія" Василь Жуковський. Наклад книги – 5 000 примірників. Видання передадуть в громади Рівненщини.