13-04-2021

Премію імені Свєшнікова присвоїли знаній краєзнавиці

Відбулося засідання комітету із присвоєння премії імені Ігоря Свєшнікова в галузі охорони культурної спадщини краю. Рішенням комітету відзначили авторку книг «Рівне у долях його мешканців», співавторку видання «Рівне на межі тисячоліть», старшу наукову співробітницю  Рівненського обласного краєзнавчого музею Галину Данильчук.

(Галина Данильчук - фото О.Харвата)

Пані Галина багато років досліджує історію Рівного та його мешканців: як знаних рівнян, так і менш відомих, чиї долі тісно переплелися з історією обласного центру. До початку пандемії, Галина Данильчук з однодумцями щороку організовувала в Рівному унікальну подію «Свято однієї вулиці». Долучилася до організації понад сотні різноманітних виставок. Є активною учасницею загальноукраїнського заходу «Музейні гостини» - свята, яке упродовж багатьох років влаштовує Рівненський обласний краєзнавчий музей до Міжнародного дня музеїв.

Окремою сторінкою професійної біографії Галини Данильчук є краєзнавчі читання «Згадаймо разом». Упродовж останніх десяти років краєзнавиця займається пошуком та популяризацією матеріалів про життя та діяльність родини травознавців Носалів. За її ініціативи 2001 року в Рівному встановили пам’ятний знак Михайлові Носалю, а 2004-го йому присвоїли звання «Почесний громадянин Рівного».

Галина Данильчук є ініціатором та співавторкою програми «Місторія», яка виходила на ТРК «Рівне 1», ведучою авторської програми «Піша прогулянка містом» на радіо «Ритм».

(Сергій Свисталюк та Алла Черній)

- Ми підтримуємо рішення колективу нашого музею, який висунув кандидатуру  Галини Данильчук на присвоєння премії імені Ігоря Свєшнікова. Адже завдяки ентузіазму пані Галини багато поколінь рівнян знатимуть історію свого міста. А що може бути цінніше, ніж пам’ять про визначних людей, знакові місця та події, - зауважив перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк, який очолює Комітет із присвоєння премії імені Ігоря Свєшнікова.

(Леонід Кічатий - директор Державного історико-культурного заповідника м.Дубно

Олександр Булига - директор Рівненського обласного краєзнавчого музею)

Нагадаємо, що премія імені Ігоря Свєшнікова - відомого вченого, доктора історичних наук, дослідника Поля Берестецької Битви, вручається щорічно з 2006 року за значні досягнення в галузі охорони культурної спадщини Рівного та області. У грошовому еквіваленті  - це 10 тисяч гривень.

(Микола Манько - директор Державного історико-культурного заповідника м.Острог)

2020 року премію присвоєно Юрію Пшеничному – завідувачу відділу історії Державного історико-культурного заповідника м. Дубно,  2019-го її лауреатом став художник-реставратор КЗ «Культурно-археологічний центр «Пересопниця» Олексій Войтюк.

(Алла Черній, Сергій Свисталюк та Любов Романюк)