22-10-2024

Представники обласної ради взяли участь в засіданні Асамблеї Європейської асоціації місцевої демократії (ALDA)

Захід відбувся днями у Києві. Нагадаємо, що Рівненська обласна рада є членом ALDA з минулого року.

Участь в засіданні взяли працівники виконавчого апарату РОР на чолі з керуючим справами Богданом Сологубом.

За його словами, учасники Асамблеї погоджуються з твердженням, що потенціал міжрегіональної та міжмуніципальної співпраці між українськими та європейськими органами місцевої влади наразі належно не використовується.

 

- Скажімо, Патрік Моліно, голова комісії CIVEX в Європейському комітеті регіонів; віце-президент французького регіону Бургундія-Франш-Конте розповів, що до нього часто звертаються очільники невеличких французьких муніципалітетів, які хочуть допомогти українським громадам, які постраждали від російської агресії, але хочуть, щоб ця допомога була адресною: конкретному місту, конкретній громаді. Зрештою, післявоєнна Європаце простір цінностей, і більшість європейців усвідомлюють, що боротьба українців проти варварської російської ордице боротьба за безпеку і свободу кожного європейця, - зауважив Богдан Сологуб.

Осмислювали і поширену нині тезу «втома від війни», про яку зараз багато говорять у високих владних кабінетах. Вона може походити лише від одного: кожен європейський політик орієнтується на свого виборця, який на третьому році російсько-української війни отримує значно менше інформації про героїчний український опір, ніж у 2022-му. А тому з цим виборцемвід Лісабона до Кошицепотрібно працювати, пояснювати важливість того, щоб зупинити росію вже зараз. Інакше ординський чобіт буде смердіти і на паризькій бруківці.

Посли в Україні Італії та Австрії, які виступали перед учасниками Асамблеї ALDA у Києві, наголошували на важливості того, щоб влада українських міст та регіонів налагоджувала контакти з містами та регіонами Європи, розказувала про героїчну боротьбу українських Збройних сил, про потреби українських регіонів у відбудові для французьких, австрійських, італійських, німецьких та інших регіональних лідерів. Тобто для тих політиків, які мають найбезпосередніший контакт з виборцями. Адже багато соціологічних досліджень демонструють, що європейський виборець значно більше довіряє місцевій владі, ніж представникам столиці чи Брюсселю.

Тому учасники Асамблеї ALDA пройшли до висновку, що в рамках наступної конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2025), проведення якої заплановане на червень 2025 року в Римі, Європейська асоціація місцевої демократії організує захід, на якому європейські та українські мери та очільники регіонів зможуть налагодити контакти, обмінятися думками про подальшу співпрацю.