30-07-2020

Представники місцевого самоврядування просять надати рекомендації щодо ліквідації райрад

19 липня набрала чинності Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 року №807-IX «Про утворення та ліквідацію районів».  Згідно документу, Рівненську область поділено на 4 райони: Вараський, Дубенський, Рівненський та Сарненський.

Виконання цієї постанови призведе до ліквідації районних рад у районах, ліквідованих відповідно до пункту 3 вказаної Постанови. До сьогодні достеменно невідомо,  як має відбуватися ліквідування районів.

Адже це несе за собою необхідність передачі майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст ліквідованих районів, а також врегулювання процесу виконання районних бюджетів 2020 року та прогнозування районних бюджетів наступного року.

Окрім того, виникне потреба захисту трудових прав працівників виконавчих апаратів районних рад ліквідованих районів.

Враховуючи тривалість процедур, виникає необхідність розробки таких методичних рекомендацій – в тому числі з метою узгодження таких заходів в часі із заходами чергових місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Відтак, представники районних рад клопочуть щодо розробки рекомендації з виконання Постанови. Задля вирішення цього питання голова обласної ради Олександр Данильчук звернувся до Української асоціації районних та обласних рад.

Нагадаємо, що Рівненська область тісно співпрацює з Асоціацією, до статутних повноважень яких входить надання методичної, правової та інформаційної допомоги органам місцевого самоврядування – членам Асоціації у здійсненні ними своїх повноважень.

Тож Олександр Данильчук попросив Асоціацію районних та обласних рад спільно з представниками центральних органів виконавчої влади, народними депутатами України, практиками місцевого самоврядування, а також із залученням експертів розробити та надати районним радам методичні рекомендації щодо виконання Постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року №807-IX «Про утворення та ліквідацію районів».