06-11-2020

Працівників культури та майстрів народної творчості Рівненщини відзначили нагородами

9 листопада в Україні відзначатимуть День працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Сьогодні працівників цієї галузі з професійним святом привітав перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк, голова Рівненської ОДА Віталій Коваль та його заступник Сергій Гемберг.

Сергій Свисталюк наголосив, що культура – це та галузь, яка потребує великого фінансування і влада повинна максимально сприяти цьому.

«Я переконаний, що саме культура та мистецтво впливає на наше молоде покоління. Це та галузь, яка без якого не може існувати будь-яка держава. Культура – це наш генетичний код. Я вас щиро вітаю з професійним святом, бажаю вам щирих поціновувачів, успіхів та натхнення», - відзначив перший заступник голови обласної ради.

Відповідно до указу Президента України за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність орденом княгині Ольги III ступеня нагородили солістку гурту «Старі Коні» Зарічненського району Домініку Чекун. Вона – поліська співачка, одна із носіїв автентичних пісень Рівненського Полісся. Заслужений працівник культури України, лауреат Всеукраїнської премії за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини. Пісні у її виконанні включені до аудіоколекції ЮНЕСКО.

(на фото Домініка Чекун)

Також згідно з указом Президента України директор КЗ «Рівненській обласний центр народної творчості» РОР Володимир Самчук.Володимир Самчук отримав звання заслуженого працівника культури України.

У галузі культури він працює з 1978 року. Під керівництвом Володимира Самчука Центр народної творчості переміг в конкурсній програмі Українського культурного фонду «Створюємо інноваційний культурний продукт» з проектом «Міжнародний фестиваль духової музики «Дзвенить оркестрів мідь».

(на фото Володимир Самчук)

Окрім того, Сергій Свисталюк нагородив цінним подарунком обласної ради головного бухгалтера централізованої бухгалтерії при управлінні культури і туризму ОДА Анелію Колесніченко та почесною грамотою і пам’ятним знаком головного спеціаліста організаційно-планової роботи, релігії та національностей управління культури і туризму ОДА Ірину Томчук.

В ході урочистого заходу начальниця управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк оголосила переможців обласних премій у різних номінаціях.

Так, лауреатом премії у галузі образотворчого мистецтва ім. Ніла Хасевича став Василь Наумець – художних-монументаліст, член Національної спілки художників України. До слова, премія присуджується з 2016 року один раз на два роки. Заснована з метою вшанування пам’яті відомого українського художника, культурного і громадсько-політичного діяча, члена організації українських націоналістів та Української повстанської армії, уродженця села Дюксин Костопільського району.

(на фото Василь Наумець)

Премію у галузі народного хорового мистецтва ім. Федора Гощука присуджено солістці народного аматорського хорового колективу ім. Ф. Гощука центру дозвілля відділу культури та туризму виконкому Вараської міськради  Мирославі Воробей. Ця премія заснована у 2020 році з ініціативи родини Федора Гощука, з метою вшанування пам’яті композитора та видатного хорового диригента.

(на фото Мирослава Воробей)

 Премію імені Ганни Леончук отримав керівник етнокультурного центру Рівненського МП дітей та молоді, фольклорист, збирач та дослідник традиційної культури краю, голова асоціації діячів фольклору Рівненського обласного відділення Національної Всеукраїнської музичної спілки, член Національної спілки краєзнавців  Віктор Ковальчук.

(на фото Віктор Ковальчук)

Завершився захід виступом колективу "Сільська музика".