16-09-2020

Позицію Рівненської обласної ради щодо необхідних змін до Конституції підтримують в УАРОР

Зміни до Конституції України щодо децентралізації влади стали темою обговорення на ХX Всеукраїнській нараді-семінарі Української асоціації районних та обласних рад. Рівненську обласну раду на заході цього року представляють її голова Олександр Данильчук, керуючий справами виконавчого апарату-керівник секретаріату Богдан Сологуб, начальник відділу з питань спільної власності територіальних громад та економічного розвитку Юрій Нілабович та консультант відділу юридичного забезпечення та кадрової роботи Едуард Навроцький.

Учасники заходу підтримали тези, які керівництво Рівненської обласної ради не раз озвучувало в розрізі питання впровадження реформи органів місцевого самоврядування. Зокрема, про те, що децентралізація повинна мати конституційне закріплення. Це гарантує незворотність реформи та стане опорою для напрацювання та ухвалення відповідних нормативно-правових актів.

(Юрій Нілабович, Едуард Навроцький та Богдан Сологуб під час наради)

Так, в Основному Законі обов’язково мають бути відображені положення щодо утворення виконавчих органів обласних і районних рад та зафіксований розподілу повноважень між ними. І все це повинно бути забезпечено належними матеріальними, фінансовими та організаційними умовами. Бо лише маючи самодостатні бюджети громади зможуть почуватися автономними,успішно здійснювати власні та делеговані повноваження.

Обговорили учасники наради і повноваження префектур. Вкотре спікери наголосили на тому, що саме префекти мають здійснювати адміністративний нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування.