17-06-2022

Потреба в соціальних менеджерах громад через війну лише зростатиме

Результати впровадження проєкту «Соціальне менеджерство в громадах Рівненщини» презентували напередодні під час засідання Координаційно-консультативної ради з питань місцевого самоврядування, що діє при голові Рівненської обласної ради.

Директор Комунального закладу «Ветеранський простір» РОР Ольга Яковлева ознайомила керівництво облдради та представників громад зі здобутками та перспективами цього унікального для України проєкту, який вперше почати реалізовувати саме на Рівненщині у березні 2021 року.

Хоча сама ідея виникла кількома рокам раніше. Відколи цей задум підтримали на рівні Міністерства у справах ветеранів та Офісу Президента України, комунальний заклад обласної ради «Ветеранський простір» розпочав конкретну роботу.

Його працівники налагодили контакт з керівниками всіх 64 громад Рівненщини. І невдовзі в усіх ТГ з’явилися фахівці, які виконують обов’язки соціального менеджера з роботи з ветеранами АТО/ООС, членами їх родин, сім’ями загиблих чи померлих. На сьогодні введено 15 окремих робочих місць, а в 49 громадах є ті, на кого поклали відповідні обо’вязки.

У співпраці з Національним університетом «Острозька академія» КЗ «Ветеранський простір» розробили сертифіковану програму навчання тих, хто працює з ветеранами та їхніми родинами.

Крім того, 2021 року написана методичка «Соціальне менеджерство в Україні. Реалії. Рекомендації. Досвід Рівненської області», в якій зібрана вся необхідна інформація про функції соціальних менеджерів, їхній вплив на життя громади.

- Соціальні менеджери мають тримати руку на пульсі, постійно вчитися, вміти об’єднувати роботу різних владних структур, громадських організацій, щоб вирішити те чи інше питання соціального захисту наших ветеранів АТО/ООС, - наголосила Ольга Яковлева.

Адже, на її думку, проблеми цих категорій громадян хоч і змінюються з часом, проте не зникають. Навпаки, після повномасштабного вторгнення росії в Україну питань, які необхідно вирішувати, стає більше. Так само, як і людей, котрим необхідна допомога соціальних менеджерів на місцях.

Тож комунальний заклад обласної ради «Ветеранський простір» і надалі буде центром  комунікації з ветеранами АТО/ООС, їхніми родинами, владою та громадськістю. А також координуватиме хід реалізації проєкту «Соціальне менеджерство в громадах Рівненщини».