25-11-2018

Посилити контроль за використанням пестицидів та агрохімікатів просять пасічники Рівненщини

Проект Звернення до Кабінету Міністрів України стосовно вжиття заходів у сфері застосування та поводження з пестицидами та отрутохімікатами з метою зменшення їх негативного впливу на здоров'я людей та навколишнє природне середовище може бути винесено на розгляд сесії 7 грудня. Спілка пасічників області просить депутатів підтримати їхні ініціативи щодо встановлення жорсткого контролю за застосуванням пестицидів та агрохімікатів, аж до заборони їх використання в окремих випадках.

foto_asus 2100.jpg

У тексті Звернення, зокрема, йдеться про те, що упродовж 2015-2018 років жителі Рівненщини неодноразово повідомляли органи влади про випадки масової загибелі бджіл та посівів на присадибних ділянках внаслідок застосування пестицидів агрохолдингами. Окремі громадяни скаржились на погіршення стану здоров'я.

foto_asus 2107.jpg

Крім того, зазначається у зверненні, «унаслідок використання великої кількості пестицидів, які мають канцерогенний та мутагенний вплив на людину, спричинено забруднення атмосферного повітря, ґрунтових вод та накопичення отруйних хімічних речовин в життєво важливому орному шарі ґрунту».

foto_asus 2109.jpg

В Україні зареєстровано понад 1000 пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання. Більшість із них, йдеться у зверненні, застосовуються з порушеннями вищезазначених норм і правил. А найгостріше стоїть питання обробки полів сільськогосподарських культур авіаційним методом.

foto_asus 2102.jpg

Відтак депутати обласної ради готові звернутися до Кабінету Міністрів України з кількома пропозиціями. Передусім проситимуть заборони на законодавчому рівні внесення пестицидів та агрохімікатів авіаційним способом. Крім того, пропонується переглянути державний реєстр дозволених до використання в Україні пестицидів і агрохімікатів, з подальшою забороною використання небезпечних, відповідно до рішення ФАО/ВООЗ, препаратів. Обласна рада пропонуватиме переглянути Державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» відповідно до норм і правил Європейського законодавства. Крім того, пропонується збільшити відстань санітарно-захисних зон навколо населених пунктів.