30-12-2020

Помер легендарний боєць УПА з Рівненщини

На 97 році життя відійшов у Вічність боєць УПА та підпільник ОУН Василь Макарович Кирилюк. Навіть у поважному віці він активно долучався до суспільного життя краю, очолював Рівненську обласну організацію «Братства вояків УПА» ім. Романа Шухевича.

Народився наш легендарний земляк у селі Дермань Друга на Здолбунівщині. У 1942 році відмовився їхати на роботу до Німеччини, перейшов на легальну роботу до організації юнацької сітки ОУН. З 1943 року в складі куренів Ясена, Довбенка, Докса воював у лісах Теременського краю. Був учасником найбільшого бою УПА в Гурбинських лісах. У складі загонів УПА йому вдалося вийти з оточення біля сіл Мости та Буща.

У 1944 року повстанця ув’язнили, його родину згодом депортували. Після перебування у концентраційних таборах Воркути та Печорлагу, у 1949 році Василь Кирилюк повернувся до рідного краю.

(Фото Яни Замкової)

- Для Рівненщини це важка втрата, адже ми прощаємося з людиною, яка була безпосереднім учасником легендарних подій. Мав честь бути особисто знайомим з Василем Макаровичем і спілкуватися з ним про наше минуле. Свого часу він навіть передав мені свої спогади про маловідому сторінку історії УПА на Рівненщині - бій під селом Грем'яче Острозького району. Щороку на третій день Великодня Василь Кирилюк незмінно приїздив до урочища Гурби пом’янути полеглих побратимів. Пригадую, як консультувався з ним, коли наша команда будувала криївку неподалік Гурбинського монастиря. Вічна і світла пам'ять нашому землякові! – зазначив голова обласної ради Сергій Кондрачук.