22-05-2020

ПЛР-тестування в обласних комунальних закладах повинно бути безкоштовним, а доплати мають отримати всі медики, які працювали з COVID-пацієнтами

Ситуацію в Рівненській області щодо захворюваності на COVID-19 сьогодні проаналізували під час засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства під головуванням Геннадія Шевченка. Депутати стурбовані невтішною статистикою щодо кількості хворих в нашому регіоні, відтак для пояснень запросили першого заступника голови Рівненської ОДА Сергія Подоліна та начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олега Вівсянника.

Передусім депутатів цікавило, чи вистачає фінансового ресурсу для реалізації заходів обласної Програми з запобігання поширенню, діагностики та лікування COVID-19, а саме 25 млн.грн., які були виділенні на сесії обласної ради у березні. І чи не потребують наші медики додаткових коштів, аби успішно боротися з коронавірусом та нарешті вийти з антирейтингу областей за кількістю хворих.

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Вівсянник доповів депутатам, що кошти є, їх вдалося заощадити завдяки тому, що у березні та квітні медики отримали відчутну допомогу від держави, благодійних організацій та волонтерів.

Олег Вівсянник запевнив, що засобами захисту область забезпечена майже на 70 %, за цей час управління придбало апарати ШВЛ та постійно поповнює запаси матеріалів для проведення тестів на COVID. Зокрема, щодо ПЛР-діагностики, то є запас на проведення понад 9 тисяч обстежень. 

Він вкотре наголосив, що саме велика кількість проведених досліджень є однією з причин сумної статистики щодо кількості хворих на COVID-19 жителів Рівненщини. За добу обласний лабораторний центр та Рівненський центр громадського здоров’я можуть проводити від 300 до 500 ПЛР-тестувань. Однак зараз вивчається питання про те, як іще збільшити кількість досліджень за рахунок іншого методу – ІФА-тестування.

Незважаючи на те, що станом на ранок 22 травня на Рівненщині зафіксовано 1336 випадків захворювання на коронавірус, шість закладів першої хвилі заповнені лише на 17,6 %,  констатують в управлінні. При цьому не виключають: існує ризик, що хворих побільшає, якщо і населення, і заклади будуть ігнорувати рекомендації щодо карантинних обмежень.

Депутати також поцікавилися, чи повинні платити пацієнти за проведення ПЛР-тестів. На що керівник управління відповів: в комунальних закладах Рівненщини ця послуга безкоштовна. Однак в області працюють приватні лабораторії, які також проводять такі дослідження, однак на платній основі.

Під час засідання депутати обговорили також резонансне питання виплати підвищених окладів тим медикам, які обслуговують хворих на COVID-19.  Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Подолін повідомив членів комісії, що у березні в боротьбі з коронавірусом на Рівненщині були задіяні 260 медпрацівників (з них 97 – медики Рівненської ЦМЛ, 149 – Сарненської ЦРЛ та 14 фахівців «швидкої»). Спершу, відповідно до рішення уряду, їм виплатили кошти за фактично відпрацьований час. Після того, як Кабінет Міністрів змінив процедуру, сума зросла до 3 млн.118 тис.грн. Сьогодні, як запевнив Сергій Подолін, усі виплати за березень перераховані на казначейські рахунки медустанов.
У той же час нагадав, що з квітня такі виплати медзаклади області отримуватимуть напряму з НСЗУ на основі контрактів.

Іще одне питання, яке турбувало депутатів профільної комісії: чи отримуватимуть 300% окладу медпрацівники інших медустанов, котрі не є в переліку опорних, однак у них були виявлені випадки захворювання на коронавірус серед пацієнтів. Це питання постало після того, як в лікарнях відновили планові  операції та зобов’язали проводити ПЛР-діагностику хворих.

За словами начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олега Вівсянника, такі медпрацівники мають право на отримання відповідних доплат на підставі наказу управління №768. Однак це питання повинно бути на контролі керівника закладу, який формує на подає списки працівників, котрі надавали медичну допомогу хворим на COVID. Тут йдеться і про мобільні бригади, які виїздять на виклики та беруть забір біо-матеріалу, про фахівців лабораторій, які проводять дослідження. Ці категорії працівників також повинні отримувати доплати за ризики.