24-06-2021

Пластова оселя «Волошки» приємно вразила волинян

«У нас нічого подібного немає», - так прокоментував голова Волинської обласної ради Григорій Недопад відвідини пластової оселі «Волошки», яка працює на базі Рівненського обласного молодіжного пластового вишкільного центру. Це, нагадаємо, комунальний заклад обласної ради, який створили торік і тим самим підтримали розвиток пластового руху на Рівненщині.

Саме такий приклад роботи влади в напрямку національно-патріотичного виховання молоді зацікавив делегацію з Волині.

Спільно з керівниками та депутатами Рівненської обласної ради волинські колеги ознайомилися з роботою пластової оселі, де якраз відбувалося закриття 10-денного табору для новацтва – школярів молодших класів. Понад тиждень 50 дітей з різних районів Рівненщини відпочивали, навчалися та розвивалися у «Волошках» за пластовою методою. А це патріотизм та українські традиції, християнські цінності та саморозвиток.

За словами  директорки центру Оксани Скляр, на сьогодні в лавах рівненського ПЛАСТУ займається 600 дітей. Упродовж року в оселі проводять різні заходи.

- До появи окремого комунального закладу, пластуни Рівненщини діяли як громадська організація. Відколи запрацював наш пластовий центр, можливості для роботи з молоддю значно розширилися. Йдеться не лише про фінансову підтримку з обласного та місцевих бюджетів, а й про можливість брати участь у різних проєктах Міністерства молоді та спорту, пропонувати нашим дітям ще більше цікавих занять, - розповіла Оксана Скляр.  

Голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук наголосив на тому, що підтримка пластового руху– це одна зі стратегій національно-патріотичного виховання, яку обласна рада запроваджує на Рівненщині.  

- Нещодавно депутати затвердили обласну програму національно-патріотичного виховання, адже досі наша область була однією з небагатьох, де не було системного підходу, як виховувати патріотичну молодь, як прищеплювати любов та повагу до українського, як об’єднувати дітей та юнацтво навколо наших традицій та національних цінностей. Звісно, таку роботу проводили у школах та закладах культури, однак цілісного бачення, як це має розвиватися, не було. Тому досвід роботи нашого пластового вишкільного центру в цьому питанні також  дуже цінний, і чимало людей про нього вже знають, - зауважив Сергій Кондрачук.

У сусідній Волині також працює комунальний заклад обласної ради "Волинський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді». Однак, за словами голови Волинської обласної ради Григорія Недопада, його робота зовсім не схожа на ту, яку проводять на Рівненщині.

- На Волині дуже багато озер та лісів, є приміщення таборів, які не використовуються наповну. Тому їх потрібно використовувати під такі центри патріотичного виховання, організовувати таборування та залучати дітей та молодь до змістовного відпочинку, -  переконаний Григорій Недопад.

Тому в рамках підписаного сьогодні Меморандуму про співробітництво областей, волинські колеги готові ще раз приїхати за досвідом до Рівненського обласного молодіжного пластового центру – щоби розвивати позашкілля та залучати молодь до активного способу життя.