08-04-2023

Писанки, оздоблені давніми візерунками, презентували в Рівному

Понад 300 писанок представлені на виставці "Писанка Рівненщини". Кожна має неповторний, унікальний авторський малюнок та колористику. Квіткові та геометричні мотиви поєднали в собі традиції Рівненського Полісся.
Авторкою робіт є заслужена майстриня народної творчості України, писанкарка Вікторія Степанюк.

Писанки вона відписала за матеріалами  дослідниці поліських традицій, завідувачки відділу етнографії Рівненського обласного краєзнавчого музею Алли Українець. Їх, у свою чергу, пані Аллі передала  радивилівська дослідниця Надія Мельник.

 

- Я неабияк загорілася бажанням відписати ці 300 писанок, адже у них прихована тисячолітня архаїчна історія, - акцентує Вікторія Степанюк.

Ініціювали експозицію в КЗ "Рівненський обласний центр народної творчості". Його директорка Ірина Рачковська-Баковецька підкреслила, що це не просто виставка і просто колекція писанок, - на ній представлена вся Рівненська традиція писанкарства.
Зібрана вона і в новому артбуці " Традиційна писанка Рівненщини", який незабаром побачить світ.

До слова, Міністерство культури та інформаційної політики України передало три номінаційні досьє елементів нематеріальної культурної спадщини для внесення до списку ЮНЕСКО.
Серед елементів -"Українська писанка: традиція і мистецтво"- міжнародна номінація, підготовлена спільно з Естонією. Слід зазначити, що серед носіїв елементу є і  писанкарки з Рівненщини Вікторія Степанюк та Наталія Дребот.

А виставка "Писанка Рівненщини" відкрита для відвідувачів до 18 квітня.
На 3-му поверсі ТРЦ ЗЛАТА ПЛАЗА.

Фото Оля Герасимчук та Iryna Novak