17-01-2023

Під час війни та після перемоги: громади Рівненщини обговорили свої стратегії розвитку

2022 рік приніс великі виклики для кожної громади області, але попри труднощі всі мобілізувалися, вистояли, ефективно виконали свою роботу і продовжують працювати на перемогу. Про це сьогодні говорили на загальних зборах Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України.

Учасники заходу, а керівники територіальних громад, перший заступник голови обласної ради Микола Кучерук, голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк, депутат обласної ради Олександр Дехтярчук, Рівненський міський голова Олександр Третяк, заслухали звіт роботи регіонального відділення та обговорили можливості сьогодення та перспективи громад на майбутнє.

Так, асоціація міст активно працювала у 2022 році. Рівненське регіональне відділення надавало громадам консультативну допомогу щодо особливості організації бюджетного процесу, проводили семінари для фахівців територіальних громад, що направлені були на допомогу в діяльності місцевого самоврядування в умовах воєнного стану. Провели спільні навчальні заходи «Інтеграція та підтримка внутрішньо переміщених осіб у громадах», розповіли про ресурсну підтримку, грантові можливості ВПО, про супровід психологів та соціальних працівників для тих, хто знайшов прихисток на Рівненщині. Також АМУ активно брали участь у засіданні Ради громад при голові обласної ради.

За словами виконавчогр директора РРВ АМУ Тетяна Грещук, в регіональному відділенні зростає кількість членів команди, зокрема у 2022 році до Асоціації міст України долучилися Корнинська та Мізоцька громади.

Вітаючи учасників заходу Микола Кучерук наголосив, що Рівненщина – тилова область, яка виконує всі плани і робить все для того, щоб наповнювати бюджет та зміцнювати обороноздатність.

- Зараз дуже нелегкі часи, і минулий рік показав, що ми маємо дуже багато проблем, які пов’язані не тільки з війною, частина з них потребують соціального вирішення. Тому, коли приходять часи випробування потрібно, щоб все людяне, яке є в нас, пішло на зовні. Депутатський корпус як обласний, так і кожної селищної ради повинен максимально підтримувати воїнів, їхніх родичів, і всіх, хто робить корисні справи, які так сьогодні потрібні нашій країні. Бажаю всім плідної праці, і, я впевнений, перемога буде за нами, – сказав перший заступник голови обласної ради.

В ході зустрічі учасникам також провели тренінг та розповіли про відновлення економіки і прогарами розвитку громад в умовах продовження воєнного стану. Також голови територіальних громад обмінялися досвідом. Зокрема, виступили Василь Антонюк, Тетяна Гончарук, Алла Карпюк.