16-08-2024

Перший в Україні Музей шкільництва відкрили в "Ладомирії"

В етнопарку «Ладомирія», що в місті Радивилів на Рівненщині, відкрили перший в Україні Музей шкільництва. Його поява стала можливою завдяки зусиллям ГО «Центр дослідження та відродження Волині», якою керує Володимир Дзьобак – відомий місцевий філантроп, учитель історії та кандидат історичних наук.

На заході також побував голова бюджетної комісії обласної ради Ігор Ясенюк.

Як розповів Володимир Дзьобак, новостворений музей є відтворенням церковно-парафіяльної школи XIX століття.  

Історично школа, а також хата, де вона розміщувалась, належала Свято-Успенській церкві, побудованої у 1756 році в Рівному. Історики припускають, що саме в цій будівлі колись діяла церковно-парафіяльна школа. В ній знаходились  дві кімнати та комора. В одній кімнаті могли бути священники, в іншій  - проводилися заняття.  

Церковно-парафіяльна школа – в минулому початкова школа, тут вчили читати, писати та Закону Божому. Учнями опікувались священнослужителі, а в класі, як правило, знаходились від 15 до 20 дітей.

Музей шкільництва у «Ладомирії» відтворив атмосферу тогочасного навчального процесу. В експозиції представлені точні копії класних кімнат, меблів та шкільного приладдя XX століття.

Тут також зберігаються відцифровані копії букварів XVII століття, буквар Мілетія Смотрицького «Вікно в науковий світ», методичні матеріали з різних етапів розвитку освіти, а ще документи та фотографії, що ілюструють шкільне життя того часу: повсякдений одяг дітей, чим харчувались, які були покарання, копії свідоцтв, атестатів, грамот, листування.

Наразі історики музею досліджують систему освіти на історичній Волині, яка охоплює території сучасних Волинської, Рівненської, частину Житомирської, Хмельницької, Львівської, Тернопільської областей, а також Холмщину і Підляшшя, що нині входять до складу Польщі. Проміжок часу сягає від найдавнішого часу (за Нестора Літописця 1056 – 1111 роки) до 1939 року. Роботу дослідники поділили поділили на п’ять етапів і процес ще триває.

Довідково:  Етнопарк «Ладомирія» – це історико-культурний простір, де вивчають та відтворюють культуру, побут, звичаї і традиції Волині. На території парку діють чотири локації: музей просто неба, проєкт «Майстерня Етнобрендів», ткацька майстерня «Серпанок» та музей автентичного костюма.