18-10-2023

Перша в Україні виставка рукописних партитур відкриється в обласному краєзнавчому музеї

"Рукописні партитури церковної музики з історичної Волині кінця ХІХ - середини ХХ століття" - експозиція під такою назвою незабаром відкриється в Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Спільно з закладом ініціаторами та організаторами виставки є Всеукраїнське хорове товариство ім. Миколи Леонтовича НВМС.

Рівне стане першим містом в Україні, де на загал представлять унікальні експонати.

Як розповіли в музеї, рукописи партитур церковної музики - це важливе надбання українського сакрального мистецтва. Водночас, на жаль, є забутим видом культурної діяльності.

Тому сьогодні дуже важливо зібрати та експонувати ці шедеври, які майже 100 років зберігаються в наших церквах та приватних бібліотеках. Однак практично не використовуються як нотний матеріал для церковного хору, - переконані історики.

Експонати виставки збирали в селах та містах історичної Волині. Це територія сучасних Рівненської, Волинської та Тернопільської областей.

Рукописи того часу переписували регенти православних церков краю, які переважно були вихованцями Кременецьких регентських курсів Євгена Капітонця.

Науковці наголошують, що такі рукописи красномовно свідчать про те, якою високою була загальна музична культура наших пращурів. Захоплення викликає і мистецтво каліграфії регентів-переписувачів.

Музичні твори з експонованих рукописів на відкритті звучатимуть у виконанні Рівненського камерного хору «Воскресіння».

Саме ж відкриття відбудеться 8 листопада о 13.00 в приміщенні Рівненського краєзнавчого музею.

(Фото ілюстративне - з мережі Інтернет)