25-03-2024

Перевірка на туберкульоз онлайн: чи потрібне вам додаткове обстеження

В неділю, 24 березня в світі відзначили Всесвітній день боротьби з туберкульозом.       

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, чверть світового населення інфіковано бактерією туберкульозу. Більшість з цих людей не є хворими або заразними, але вони мають ризик розвитку захворювання у майбутньому. Це залежить від кількох факторів, найважливішим з яких є імунітет людини. 

В Україні з минулого року на туберкульоз захворіло понад 20 тис. людей. Але, як зазначають експерти, тепер значно простіше запобігати хворобі вакцинацією і лікуватися антибіотиками.

Проти туберкульозу наразі доступна тільки одна вакцина – БЦЖ. Її вводять немовлятам у пологовому будинку. Вона ефективно захищає від важких форм цієї хвороби дітей до п’яти років.

Лікарі нагадують, що при своєчасному виявленні захворювання, належному забезпеченні та відповідальному прийомі ліків переважна більшість випадків туберкульозу завершується одужанням.

Тож, які симптоми легеневого туберкульозу:

 - тривалий кашель (понад 2 тижні);

 - біль у грудях;

 - постійна субфебрильна температура (37-37,5 °C);

 - втрата ваги;

 - пітливість, особливо вночі;

 - утомлюваність.

Можна також пройти онлайн-анкетування щодо ризику розвитку туберкульозу за посиланням.

Якщо маєте ці симптоми, зверніться до свого сімейного лікаря.

Разом з тим, хочемо нагадати, що на базі Рівненського обласного фтизіопульмонологічного центру працює клініко-діагностична лабораторія, яка оснащена інноваційним медичним устаткуванням, де можуть безболісно та безстресово провести діагностику туберкульозу у дітей.  

Адреса центру: м.Рівне, вул. Дворецька, буд.108.

Контактний тел.: 096-271-97-15.