18-05-2024

Пересопниця відзначила 875-річчя

У КЗ "Культурно-археологічний центр "Пересопниця" відбулося відзначення 875-ї річниці від першої літописної згадки однойменного села. 

Заходи розпочалися з презентації унікальної археологічної знахідки - амфори городоцько-здовбицької культури бронзового періоду, яку знайшли на території закладу в результаті минулорічних досліджень на урочищі Пастівник.

Як зазначив директор культурно-археологічного центру Іван Солодуха, дані амфори переважно використовувалися у побуті, але коли власник помирав, то амфору ховали разом із ним. Реставрація даного експонату була досить складна, адже необхідно аби гіпсове покриття зійшлося з глиною та тримало форму. Повна реставрація предмету виставки зайняла понад 4 місяці.

Привітати колектив центру «Пересопниця» з професійним святом та місцевих мешканців зі святом села завітали заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський, голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк, голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Алла Черній, депутати обласної ради Ольга Шустік, Аліна Янчук та начальниця управління культури і туризму Любов Романюк.

- Пересопниця – по істині унікальне місце, яке створило національний символ українців та святині України – Пересопницьке Євангелія. Від імені депутатського корпусу Рівненської обласної ради щиро вітаємо працівників музею із професійним святом та мешканців Пересопниці з 875-річним ювілеєм села! - привітав присутніх Олексій Бучинський.

Далі для гостей заходу виступили зразковий аматорський дитячий духовий оркестр «Смига» під керівництвом Василя Гайдучика та військовий оркестр оперативного командування «Захід», диригент Ярослав Король.

Також присутні побачили унікальну колекцію вишитих картин та долучилися до благодійного збору на придбання автомобіля для 36-ї бригади морської піхоти, де ніс службу керівник культурно-археологічному центру.