25-04-2024

Пенсії та соцвиплати чорнобильцям на Рівненщині виплачуються вчасно та повністю

Питання соціального та медичного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС обговорили сьогодні під час спеціальної наради напередодні чергової річниці трагедії.

26 квітня минає 38 років від найбільшої в історії техногенної катастрофи. Тоді, у 1986 році долати жахливі наслідки вибуху на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС до містечка Прип’ять поїхали 11 тисяч ліквідаторів з Рівненщини.

На сьогодні в Рівненській області проживає понад 3 тис. ліквідаторів, з них 793 - особи з інвалідністю, які перебувають на обліку в органах соціального захисту населення.

Директор департаменту соціальної політики ОДА Роза Слободенюк під час зустрічі розповіла, що станом на 1 квітня в області передбачено понад 94 млн грн на виконання державної програми щодо соціального захисту чорнобильців, з них 63 млн – виплати грошової компенсації на харчування дітей, які навчаються.

Окрім того, вона повідомила, що наразі є проблема з видачею посвідчень для осіб, які проживають в зоні відчуження. Вона пояснила, що це пов’язано з відсутністю бланків цих посвідчень, виготовлення яких забезпечує Міністерство соціальної політики України.  Департамент неодноразово звертався до міністерства щодо вирішення даної проблеми, адже наразі є потреба в понад 7 тис. бланків для кожній категорії.  

Щодо медичного забезпечення та лікування, то основним лікувальним закладом для цієї категорії громадян залишається комунальне підприємство обласної ради «Рівненський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення». Тут на обліку перебуває 260 тис. осіб. Наша область одна з небагатьох, де є спеціалізований заклад з надання медичної допомоги населенню, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС.

Представники Рівненського обласного управління пенсійного фонду повідомили про відсутність затримки виплат пенсій та субсидій. Проте лишається актуальним питання стосовно пенсійного забезпечення ліквідаторів 2 категорії, адже розмір виплат незначний. Це пов’язано з тим, що під час виходу на пенсію цій категорії громадян передбачене зниження пенсійного віку (на 5, 8, 10 років), залежно від терміну перебування в зоні відчуження. 

Додатково  інформуємо про те, що завтра, 26 квітня об 11:00 год. в м.Рівне біля пам'ятного знаку "Жертвам Чорнобильської катастрофи" (на розі вулиць Симона Петлюри та Гетьмана Мазепи)  відбудеться мітинг-реквієм до 38-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС.