13-12-2022

Оскар Сосновський – повернення на батьківщину. Днями виповнилося 210 років від дня народження видатного скульптора

На Рівненщині триває марафон пам'яті видатного земляка, всесвітньо відомого скульптора Томаша Оскара Сосновського. 12 грудня виповнилося 210 років від дня його народження.

Упродовж кількох днів в області відбуваються тематичні заходи, присвячені цій особистості, про яку, на жаль, донедавна знали переважно митці, історики та краєзнавці.

Томаш Оскар Сосновський народився 1812 року в селі Новомалин на Острожчині. Художню освіту здобув у Варшавській академії мистецтв, академіях Берліна й Рима. Був членом Академії образотворчих мистецтв Святого Луки в Римі, професором скульптури Академії Святого Луки. Почесним доктором 24 художніх академій світу.

Роботи Оскара Сосновського прикрашають храми та музеї Рима, Вільнюса, Варшави, Кракова. Є вони і в Острозькому та Рівненському музеях.

Саме в обласному краєзнавчому музеї з нагоди ювілейної дати організували круглий стіл. Оцінити масштаби творчості митця, згадати ключові етапи його біографії та його внесок в історію світового мистецтва зібралися художники, скульптори, мистецтвознавці, духовенство та просто небайдужі до історії свого краю рівняни. Завітали на захід і керівники обласної ради та адміністрації, а також віцеконсул Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку Міхал Банась.

- Томаш Оскар Сосновський  - це великий українець і великий поляк. Його особистість об’єднує наші народи. Він творив у серці світу –в Римі, а народився в серці Волині, на Рівненщині. У той же час – це постать світового масштабу, яка стане туристичним магнітом нашого краю завдяки дослідникам його життя і творчості, - зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

За відродження пам’яті про видатного земляка під час круглого столу вручили відзнаки Культурно-просвітницького центру ім. Т.О. Сосновського. Нагороди, зокрема, отримали Валерій Войтович - автор дослідницької праці «Оскар Сосновський. Скульптор», директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига, директорка Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Валентина Ярощук.

Як зазначив голова товариства Ярослав Ковальчук, цьогоріч грошову премію цієї відзнаки в розмірі 50 тисяч гривень та 50 тисяч злотих вирішили віддати на потреби українських захисників.