28-02-2020

Олександр Данильчук зустрівся з ветеранами АТО та воїнами-афганцями

Сьогодні у приміщенні Березнівської районної ради відбулася зустріч представників влади та ветеранських організацій району, які відстоюють інтереси учасників бойових дій, ветеранів АТО та ветеранів війни в Афганістані. Координатором зібрання стала Координаційна рада з питань ветеранів та учасників бойових дій при Рівненській облдержадміністрації на чолі із Сергієм Кальмуком.

За його словами, було прийнято рішення об’єднати зусилля ветеранських організацій, а саме ветеранів АТО та воїнів-афганців, аби вирішувати спільні проблеми.

«Ми вважаємо, буде значно ефективніше, якщо ми скоординуємо роботу наших організацій та налагодимо співпрацю насамперед з керівниками громад – головами сільських та селищних рад, керівниками ОТГ. Адже найчастіше саме сільські хлопці потребують насамперед консультативної допомоги. І добре було б, що вони могли прийти у свою сільраду, дізнатися про свої права, пільги та можливості», - вважає Сергій Кальмук.

У той же час, і керівники громад повинні взяти під свій контроль ділянку роботи з цією категорією громадян.

Голова громадської організації «Ветеранське Братерство» Володимир Антонюк, зокрема, порушив питання щодо працевлаштування тих, хто повернувся з війни. Адже в ліпшому випадку, ці хлопці їдуть на заробітки за кордон, в гіршому – починають вести нездоровий спосіб життя.

«Суспільство повинно подбати про тих, хто повернувся із зони бойових дій і шукає роботу. Більше того, варто долучати до психологічної реабілітації місцеве духовенство. Адже у нас так багато різних церков», - вважає Володимир Антонюк.

Саме психологічної підтримки та розуміння з боку українського суспільства не вистачає тим, хто повертається з війни, - каже головний лікар Острозької обласної психіатричної лікарні Павло Маєвський. «Останнім часом, ми як фахівці спостерігаємо таке негативне явище, як «суспільна втома від проблем АТОвців». Люди все частіше негативно сприймають потреби та вимоги тих, хто повернувся з війни. І цей тихий конфлікт ми вже зараз маємо гасити», - вважає лікар.

Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук однією з ключових проблем стосовно ветеранів АТО називає відсутність комунікації між тими структурами, які повинні вирішувати різні питання цієї категорії громадян. А таких проблем чимало: надання відповідного статусу, оформлення пільг, отримання земельних ділянок, вирішення житлових питань, лікування, протезування, оздоровлення, та ж психологічна реабілітація тощо.

«До мене часто звертаються як самі військові, так і їхні родичі та просять допомогти вирішити те чи інше питання. Звісно, все, що в компетенції голови обласної ради, я роблю. Однак дуже часто бувають ситуації, що лише один дзвінок здатен вирішити проблему, а людина натомість місяцями не може цього зробити через чиюсь некомпетентність чи безвідповідальність», - констатує Олександр Данильчук.

Відтак голова обласної ради охоче підтримав ініціативу Координаційної ради з питань ветеранів та учасників бойових дій при Рівненській ОДА  - об’єднати зусилля всіх гілок влади у Рівненській області, задля того, аби швидше та ефективніше вирішувати проблеми наших воїнів.

В подальшому такі організаційні зустрічі відбудуться в усіх районах області.