26-06-2020

Олександр Данильчук: «Якщо не внесемо зміни до Конституції, децентралізація перетвориться на фікцію»

Про необхідність якнайшвидше внести  зміни до Основного Закону України, які б закріпили реформу місцевого самоврядування, голова Рівненської обласної ради говорив у своєму виступі перед учасниками Консультативної ради з питань місцевого самоврядування. Захід відбувся у Верховній Раді України під головуванням очільника парламенту Дмитра Разумкова.

Зважаючи на те, що децентралізація вийшла на фінішну пряму, є нагальна потреба якнайшвидше напрацювати узгоджені пропозицій до законодавства України щодо реалізації реформи територіальної організації державної влади та місцевого самоврядування. Відтак учасники зустрічі обговорили подальшу законодавчу стратегію.

На думку голови Рівненської обласної ради Олександра Данильчука, ми не зможемо говорити, що реформа відбулася, якщо не знайдемо політичної волі зробити останній крок – внести зміни до Конституції України, які передадуть владні повноваження на місця. Йдеться, зокрема, про кілька ключових моментів:  розподіл повноважень між місцевими радами та створення виконкомів, передача фінансового ресурсу в управління громад та формування бюджетів за принципом «знизу  - доверху».

«Суть децентралізації і полягає в тому, щоб місцеве самоврядування могло самостійно управляти своїми територіями та фінансовими ресурсами. Об’єднання громад в ОТГ – це правильно, так само, як і укрупнення районів та оптимізація адмінресурсу. Однак поки місцеве самоврядування не отримає управлінську та фінансову автономію, ми не зможемо успішно завершити цю реформу», - наголосив Олександр Данильчук.

Більше того, відповідні зміни до Конституції необхідно внести вже до найближчих місцевих виборів. Тільки тоді можна буде з упевненістю сказати, що пройдуть вони на новій адміністративно-територіальній основі.

У свою чергу, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков пообіцяв створити Робочу групу з питань впровадження реформи децентралізації влади в Україні. І об'єднати її роботу з процесом підготовки до місцевих виборів.  

Довідково. Консультативна рада з питань місцевого самоврядування створена та працює при Голові Верховної Ради України. Серед її учасників - голови обласних рад, голови асоціацій з питань місцевого самоврядування, експерти. 

Фото із офіційного сайту ВРУ