15-09-2020

Олександр Данильчук відкрив XX Всеукраїнську нараду-семінар з актуальних питань децентралізації

Розпочала роботу XX Всеукраїнська нарада-семінар з актуальних питань децентралізації. Захід традиційно відбувається в Затоці Одеської області за ініціативи Української асоціації районних та обласних рад за участі міжнародних партнерів. Відкрив захід голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, який очолив делегацію з Рівненщини. 

План роботи наради-семінару розробили за результатами опитування спільноти Асоціації. Головна тема заходу - впровадження реформи органів місцевого самоврядування, зокрема, в контексті прийдешніх місцевих виборів.

"Децентралізація повинна продовжуватися: повинні бути створені виконкоми, держава повинна забезпечити такі умови, щоб самоврядування стало самодостатнім та мало належний фінансовий ресурс. Саме в цьому і є сенс реформи," - наголосив Олександр Данильчук. 

Він також відзначив, що Всеукраїнська нарада-семінар відбувається вже 20 років поспіль, і це не лише обмін цінним досвідом між керівниками громад різних рівнів. Те, що проговорюється тут, в Затоці, з часом трансформується в законопроєкти та постанови уряду. 

"Тому бажаю, щоб і цьогорічна наша зустріч стала черговою сходинкою для успішної реалізації процесів децентралізації", - підсумував голова Рівненської обласної ради.

Під час пленарних сесій учасники наради планують обговорити низку питань, які турбують керівників громад різного рівня, а саме:  

ліквідація чи реорганізація існуючих районних рад та нормативна складова і механізми цього процесу, управління майном спільної комунальної власності в умовах ліквідації/реорганізації райрад, питання утворення районних рад на новій територіальній основі - сфера повноважень, фінансове забезпечення тощо. 

Планують обмінятися думками і про державну політику у сфері кадрового забезпечення органів місцевого самоврядування, обговорити болючі питання реформи медицини.  

Окремо стоїть питання щодо перспективи децентралізації після місцевих виборів 25 жовтня.