13-11-2020

Олександр Данильчук: «Транскордонне співробітництво повинно бути одним з пріоритетів регіональної політики»

Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук взяв участь в онлайн нараді Міністерства розвитку громад та територій України під головуванням заступника міністра Івана Лукері. Учасники зустрічі обговорили проєкт урядової постанови «Про затвердження Державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2021-2027 роки». Зокрема, врегулювали розбіжності стосовно змін, які раніше пропонувалося внести до документу.

Окрім представників профільного міністерства, до розмови долучилися фахівці Міністерства закордонних справ, Міністерства фінансів, Міністерства культури та інформаційної політики України, Держприкордонслужби, обласних державних адміністрацій та Асоціації міст України.

Олександр Данильчук, як голова постійної комісії з питань розвитку транскордонного співробітництва Української асоціації районних та обласних рад, зі свого боку, зазначив, що в проєкті Програми враховані усі пропозиції УАРОР.

У той же час, на його думку, варто доповнити цю стратегію пропозиціями, які сприятимуть розвитку також і поліських територій через реалізацію спільних транскордонних проєктів. На думку Олександра Данильчука, це допоможе розв’язати низку проблем цих територій, стане поштовхом для якісних змін. Одним з таких шляхів може бути розбудова нових пунктів пропуску та вдосконалення роботи наявних, щоби підвищити мобільність місцевого населення. Крім того, варто опрацювати можливості транскордонної співпраці, які сприятимуть розвитку туризму на поліських територіях. А це збереження історико-культурної спадщини поліського регіону, екобезпека цих територій.

Після того як Кабінет Міністрів затвердить Державну програму розвитку транскордонного співробітництва на 2021 – 2027 роки, обласні державні адміністрації прикордонних областей упродовж півроку мають розробити відповідні обласні програми та подати на затвердження обласним радам.

Довідково. Державна програма розвитку транскордонного співробітництва розроблена на виконання Закону України «Про транскордонне співробітництво». Зміцнення добросусідських відносин та поглиблення співпраці з країнами-сусідами Західної, Східної та Центральної Європи є особливо актуальним для України в умовах поточних викликів і зовнішніх загроз та з урахуванням європейського вектору розвитку нашої держави.