09-09-2020

Олександр Данильчук вважає, що культура і спорт повинні бути в пріоритеті

Сьогодні на Рівненщині з робочим візитом перебуває заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк. Вона зустрілася з керівництвом області, представниками туроператорів та керівниками обласних комунальних закладів культури. Мета зустрічі – обговорити стан справ галузі культури і туризму в період карантину.

«Ні для кого не секрет, що нашим культурним закладам та туристичній галузі сьогодні найважче. Бо карантин обмежив їхню роботу. Тому ми розуміємо, що підтримка держави тут просто необхідна,» - зауважила Лариса Петасюк.

Вона наголосила, в Україні ще в червні прийнято Закон  № 692-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». 

Зі свого боку, голова обласної ради Олександр Данильчук зазначив: ні для кого не секрет, що культура і туризм, а також спорт -  це ті сфери, які в нашій державі, на жаль, фінансуються за залишковим принципом.

«Те, що за ці два дні нашу область відвідали керівники аж двох Міністерств (8 червня на Рівненщині побував Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт) дає надію на те, що ставлення держави до цих галузей зміниться і вони будуть в пріоритеті», - висловив сподівання Олександр Данильчук.

До слова, цього року обласна рада, не зважаючи на карантинні обмеження, виділяла кошти на реалізацію низки обласних програм з підтримки галузі культури і туризму. Крім того, кошти, які  були передбачені на деякі заходи, однак не освоєні через карантинні обмеження, депутати перерозподілили. Зокрема, й на реконструкцію історико-культурних об'єктів Рівненщини.

В рамках зустрічі представники міністерства представили своє бачення проєкту "Рівненщина - культурний хаб Полісся". Відзначили роботу деяких обласних комунальних закладів, які навіть в період карантину знайшли способи, як привабити відвідувачів. Зокрема, Рівненська обласна наукова бібліотека успішно реалізовує проєкт з оцифрування друкованих творів популярних авторів, Острозький історико-культурний заповідник влаштовує відео-екскурсії. 

Лариса Петасюк нагадала, що Президент України окремим Указом також задекларував підтримку галузі культури та туризму.  Йдеться, до прикладу, про розвиток креативних культурних індустрій та про виділення коштів на реставрацію визначних пам’яток культури та історії. На Рівненщині мають визначити 10 таких об’єктів.

 

Голова обласної ради Олександр Данильчук запропонував внести до цього переліку не лише історико-культурні пам’ятки Рівненщини, а й сакральні споруди.

В рамках свого візиту до Рівненської області представники Міністерства планують побувати в обласному краєзнавчому музеї, відвідати туристичні об’єкти Клеваня, заклади культури Привільненської ОТГ, що на Дубенщині, та ознайомитися з роботою Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви».