06-03-2020

«Обніміться ж, брати мої…» - на Рівненщині вшанували 206-у річницю народження Тараса Шевченка

З цієї нагоди у Рівненському обласному академічному музично-драматичному театрі відбувся святковий концерт, присвячений творчості Кобзаря. У виконанні творчих колективів Рівного та області звучали музичні твори на вірші поета. 

"Минають століття, змінюється світ, змінюється Україна, а слова Шевченка залишаються поза часом. Шевченко вчить нас простих одвічних істин - любити рідну землю, шанувати матір та дружину, боротися за свою державність... Але саме слова «Обніміться ж, брати мої…» сьогодні звучать дуже символічно,» - наголосив  голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, цитуючи поему-послання Тараса Шевченка «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм…», датовану 1845 роком.

На сцену театру виходили народний аматорський хор "Діброва" Корецького районного будинку культури, народний аматорський хор "Зоря", дівочий хор "Світанок" Інституту мистецтв РДГУ, зразковий дитячий хор "Кредо" Рівненської  музичної школи № 2, Український народний оркестр Інституту мистецтв РДГУ, ансамбль української пісні "Барви Полісся" Володимирецького районного будинку культури, зразковий аматорський хор "Намисто" з Городка, зразковий аматорський ансамбль народного танцю "Дружба" Рівненського палацу дітей та молоді та інші.

Шевченкові поетичні рядки читали переможці обласного конкурсу читців "Кобзареві струна не вмирає" Аліна Холодюк та Ігор Карач.

​​​​​

До слова, символічно, що заходи до дня народження Кобзаря відбулися саме в обласному музично-драматичному театрі. Адже його директор та художній керівник  Володимир Петрів  на сьогодні єдиний на Рівненщині лавреат Національної премії України імені Тараса Шевченка. Високу нагороду він отримав 2008 року за створення вистави «Берестечко», в якій зіграв роль Богдана Хмельницького.

Фотозону до Шевченківських днів для драмтеатру створив музикант та художник Юрій Журавель.