02-11-2023

Обласну премію імені Ганни Леончук отримає відомий дудар з Полісся

Відбулось засідання комітету з присвоєння обласної премії імені Ганни Леончук за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини. Комітет підтримав кандидатуру 79-річного жителя села Переброди Сарненського району Герасима Хомича. Він є учасником фольклорного гурту «Берегиня» та носієм елементу нематеріальної культурної спадщини - традиції виготовлення та гри на дудці-викрутці.

- Герасим Карпович грає на дудці-викрутці - старовинному інструменті Рівненського Полісся, який виготовляється з серцевини деревини. Знання та майстерна гра цього чоловіка заслуговують шани: в його творчому доробку  понад сто пісень та мелодій. Саме завдяки таким людям, як Герасим Хомич, ця традиція увійшла до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, - зауважив заступник голови Рівненської обласної ради та член Комітету Олексій Бучинський.

Нині Герасим Хомич – активний учасник обласних і національних мистецьких заходів, зокрема, Всеукраїнського форуму «Нематеріальна культурна спадщина», обласного семінару «Нематеріальна культурна спадщина в громадах» та хабу «Поліська дудка-викрутка: традиції виготовлення та гри». На кожному з них дудар проводить майстер-класи з гри на інструменті та навчає охочих його виготовляти. 

Зазначимо, що обласна премія Ганни Леончук присуджується з 2012 року і є щорічною відзнако. Її вручають фольклористам, етнографам та народним умільцям, які популяризують етнокультурну спадщину Рівненщини. Цьогоріч грошова винагорода складає 25 тисяч гривень.