28-08-2024

Обласний центр служби крові відзначає 80-річчя

З моменту заснування це, нині комунальне підприємство Рівненської обласної ради, кілька разів змінювало назву.

З 28 серпня 1944 року - це обласна станція переливання крові, створена на базі VI пересувної станції переливання. Адже доти на Рівненщині не було медзакладу, який надавав такі послуги.

У 1946 році заклад прийняв 855 донорів. Для порівняння сьогодні їх у 20 разів більше. Тоді заготували 225 літрів крові. А це приблизно 2,5% від об’єму, зібраного за останній рік. Уже через рік, у 1947-му, заклад почав заготовляти плазму.

Рівненський обласний центр служби крові вже багато років розташовується в будівлі на вулиці Степана Бандери, 31, яку звели 1957 року. Рівняни звикли називати її "станція переливання крові".

(Ретро світлини з Telegram Андрія Карауша)

Таку історичну довідку надав голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш, вітаючи колектив підприємства.

- Вітаю з ювілеєм і дякую за те, що ви робите. Разом із донорами ви рятуєте життя і наших військових, і цивільних. Без перебільшення — одна із найпочесніших справ. Донатити можна не лише гроші, а й кров. Зараз вона потрібна як на фронт, так і в наші лікарні. Усі групи і резуси. Війна, на жаль, триває, - написав Андрій Карауш.

 

До слова, сьогодні на Рівненщині налічується 2703 донори, які мають звання «Почесний», тобто вони поділилися своєю кров’ю 40 і більше разів. Також маємо 10 Заслужених донорів України – це люди, які донатили кров щонайменше 100 разів.

(Фото з донації крові працівників виконавчого апарату Рівненської обласної ради)