26-08-2024

Обласна рада прийняла звернення щодо УПЦ: в чому суть (оновлене з відео)

Сьогодні на засіданні позачергової сесії Рівненської обласної ради депутати прийняли звернення щодо «реалізації норм законодавства про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій та зміцнення духовної незалежності України».

Питання підтримали одноголосно всі 47 присутніх в залі обранців.

Стосується воно виконання норм Закону України № 8371 «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», який 24 серпня підписав Президент України Володимир Зеленський, і який вступає в силу через 30 днів після оприлюднення.

Текст звернення публікуємо повністю:

"20 серпня 2024 року Український Парламент ухвалив Закон з метою захисту національної та громадської безпеки, прав і свобод людини, який визначає особливості діяльності іноземних релігійних організацій в Україні.

Ми, депутати Рівненської обласної ради, підтримуємо ухвалення та підписання Президентом цього Закону про утвердження духовної незалежності України. Рівненська обласна рада неодноразово висловлювала своїми рішеннями власну позицію щодо заборони діяльності російської православної церкви та її структурних підрозділів в Україні. Зокрема, це:

  • рішення від 12.08.2022 №513 «Про звернення Рівненської обласної щодо діяльності Української православної церкви (московський патріархат)»;
  • рішення від 23.12.2022 №632 « Про звернення Рівненської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Конституційного Суду України щодо негайної заборони в Україні російської православної церкви, її структурних підрозділів і залежних від неї організацій»;
  • рішення від 10.04.2023 №699 «Про питання заборони Української православної церкви (московського патріархату) та скасування рішень виконавчого комітету Ровенської обласної ради народних депутатів, що стосуються реєстрації статутів та передачі культових будівель релігійним громадам Української православної церкви (московського патріархату)».

Весь світ бачить, а ми, Українці, на собі відчуваємо всі лиха війни. Патріархат москви виявився глибоко отруєний псевдо-релігійним вченням "русского міра", отруйним і смертоносним плодом якого стала нинішня страшна війна росії проти України. Війна диявольська і безбожна, яку патріарх москви назвав священною та благословив російського правителя і військо на всі ті злочини, які вони зробили і продовжують робити на нашій землі. 

Ми категорично засуджуємо діяльність російської православної церкви, яка стала співучасницею кривавих злочинів російських загарбників проти людяності, освячує зброю масового знищення і відкрито заявляє про необхідність знищення української державності, культури, ідентичності, а віднедавна – і самих українців. 

Жодна організація – чи то релігійна, чи світська, – яка має центр у країні, що здійснила військову, духовну, економічну агресію проти нашого народу, і керується державою-агресором, не може діяти в Україні. Зважаючи на те, що російська православна церква є ідеологічним продовженням режиму держави-агресора, співучасницею воєнних злочинів та злочинів проти людяності, що вчиняються від імені російської федерації та ідеології "русского міра", діяльність в Україні російської православної церкви повинна бути ЗАБОРОНЕНА!

Тому, пізнавши вже явним і беззаперечним чином, що і корінь, і плід "русского міра" є злими – для всякого, хто істинно бажає зберегти чистоту Православ’я і хто дбає про благо Церкви, має бути зрозумілим, що від цього зла слід віддалятися і не мати з цією темрявою жодної спільності. 

Ми не шукаємо ворогів – вони в "овечих шкурах" тут, в наших громадах. Час вибору настав! Вам приймати рішення, на стороні світла чи темряви ви будете завтра. Закликаємо вас зробити вибір на користь світла, бути з українським народом, словами та вчинками підтримувати нашу Перемогу в боротьбі за свободу та незалежність. 

Понад два з половиною роки наші люди, українські громади щодня страждають від російських ударів. У час такої жорстокої російської війни проти України бути з Україною означає захищати все те добре, гуманне, що є в людській природі.

Закликаємо неухильно виконати підписаний Президентом України Володимиром Зеленським Закон України "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій»: ходіть до свого храму, сповідуйте святе Православ’я! Але зберіть уже свою волю, візьміть відповідальність на себе, організуйте парафіяльні збори, вийдіть з московського розколу, змийте з себе тавро рабів москви і мовчазних співучасників її злочинів! І долучіться до сім’ї Православної церкви України, що перебуває в єдності зі світовим Православ’ям! Бо той, хто хоче, – шукає можливості! А хто не хоче – шукає причини!"

Звернення адресують до Рівненської єпархії Української православної церкви, Сарненської єпархії Української православної церкви, до всіх священнослужителів, ченців, кліриків, духовенства, мирян, до територіальних громад Рівненської області.

 - Сьогодні обласна рада провела надважливе засідання на підтримку закону, який прийняв український парламент і підписав Президент - про духовну незалежність України. Це важливе, навіть епохальне рішення. І стосується воно не заборони якоїсь віри, права сповідувати ту чи іншу релігію чи ходити до якоїсь церкви – воно стосується в першу чергу безпеки. Безпеки від впливу іноземних агентів під виглядом Української православної церкви (російської православної церкви), які діють на території України і Рівненщини, на жаль, також, - пояснив голова обласної ради Андрій Карауш під час брифінгу.