23-01-2024

Обласна рада посилює співпрацю з проєктом MH4U

Сьогодні голова обласної ради Андрій Карауш підписав відповідний Меморандум про співпрацю з представником GFA Consulting Group GmbH, лідером проєкту “Психічне здоров’я для України” (MH4U) Гайко Кьоніґштайном.

Україно-швейцарському проєкту MH4U вже чотири роки. Спершу він охоплював Донецьку та Луганську області. Сьогодні ж діє ще в кількох регіонах, серед яких і Рівненщина.

Головна мета проєкту – підтримати реформування системи психічного здоров’я в Україні і, таким чином, поліпшити психічне здоров’я українців.  

За підтримки MH4U в області створено два центри психічного здоров'я - у Вараші та Гощі.

Тренери проєкту провели базові навчання з психічного здоров’я для майже трьох сотень фахівців: працівників соціальних служб, закладів освіти та дозвілля.

Ще понад триста лікарів первинної ланки та медичних сестер пройшли навчання за програмою Всесвітньої організації охорони здоров’я mhGAP. Вона стосується ведення психічних, неврологічних розладів у неспеціалізованих закладах охорони здоров’я.

Дія проєкту поширюється і на дітей та підлітків. Так, у територіальних громадах Рівненщини створені десять центрів під назвою «Простір, дружній до дитини». А команди тренерів MH4U провели 28 інтерактивних освітніх виставок для молоді під назвою MentalTreck.  Вони інформують молодь про засоби підтримки психічного здоров’я у повсякденному житті та у кризових ситуаціях, а також навчають толерантності відносно тих, хто має психічні розлади.

- Війна — складна і поглинула мільйони людей, тому маємо серйозні виклики і насправді багато роботи. Головне, що ми одностайні в тому, щоб створювати гідні умови для людей, яким самотужки складно впоратися з життєвими труднощами. Тому наше спільне бажання з партнерами проєкту MH4U — змінити бачення й підходи до психічного здоров’я українців, - переконаний голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

З 1 лютого  стартує другий етап проєкту. Тому під час зустрічі в обласній раді сторони обговорили можливі напрямки співпраці на найближчі кілька років.