22-12-2023

Обласна рада підтримала звернення щодо збереження української книги

На засіданні сесії, 22 грудня, депутати більшістю голосів вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо збереження українського книговидання та книгорозповсюдження.

На думку авторів звернення, карантин, а потім повномасштабна війна призвели до зменшення обсягів видання книг та їх поширення. Це в той час, коли українська книга є один з ключових елементів формування національної свідомості.

«Українська книга відіграє важливу роль у самоусвідомленні нації, формуванні культури, духовності та водночас є свідченням національно-культурного становлення українського народу. Розбудова української держави неможлива без розвитку національного книговидання та книгорозповсюдження,» - йдеться в тексті звернення.

За словами заступника голови Рівненської обласної ради та ініціатора звернення Олексія Бучинського, Верховна Рада України розуміє, що українська книга – це потужна зброя проти путінської денаціоналізації України, однак втілення змін в даній галузі постійно відтягується.

Тож у зверненні депутати Рівненської обласної ради просять терміново ввести в дію зміни до Закону України «Про державну підтримку книговидавничої справи в України».

Для Рівненщини це питання актуальне ще й тому, що в області працює комунальне підприємство обласної ради «Рівнекнига» - єдине в Україні, яке займається книгорозповсюдженням. Воно об’єднує 5 книгарень і за 75 років роботи має постійних постачальників та покупців.

Як розповів директор підприємства Олександр Савчук, обсяг реалізованої продукції, в порівнянні з довоєнними роками зменшився утричі, при цьому комунальні платежі зросли. Чималим навантаженням для «Рівнекниги» є податки. У 2022 року підприємство сплатило до бюджету 2 млн грн.

Крім того, у 2022 році саме «Рівнекнига» однією з перших підтримала українські видавництва, які найбільше постраждали від російської агресії, і погодилися розмістити на своїх складах до чверті мільйона примірників книг, які вдалося вивезти з небезпечних територій.

Сьогодні, на жаль, підприємство перебуває на межі закриття, тому потребує підтримки.

Відтак, окрім звернення до уряду та парламенту, депутати розглянули та проголосували проєкт рішення про підтримку фінансово-господарської діяльності комунального підприємства «Рівнекнига». У ньому доручили обласній державній адміністрації розробити та затвердити у 2024 році відповідну обласну програму та передбачити під неї фінансовий ресурс в обсязі 1 млн грн.