18-03-2019

Обласна рада найпрозоріша серед інших органів місцевого самоврядування

Про це йшлося сьогодні в ході проведення круглого столу «Прозорі ради Рівненщини». За словами координатора всеукраїнської коаліції «Прозорі ради» в Рівненській області, голови ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» Володимира Зиля, експерти аналізували роботу 4 органів місцевого самоврядування: Рівненської обласної, Рівненської, Дубенської, Здолбунівської міських рад.

Дослідження відбувалося за 3 критеріями: чи закріплені вони в нормативно-правових актах рад, як виконуються на практиці та наскільки зручні у користуванні.

Так, перше місце за прозорістю та відкритістю – Рівненська обласна рада(68,3%), друге – Здолбунівська міська рада(65,5%), третє – Дубенська міська рада(60,7%), четверте – Рівненська міська рада(57,1%).

«Найбільшу кількість балів Рівненська обласна рада отримала за наступними параметрами аналізу: оприлюднення проектів рішень, публікація рішень сесії обласної ради і звітування голови обласної ради. Разом з тим, низький показник балів в частинах: звітування депутатів перед громадою, доступ на пленарні засідання.» - сказав Володимир Зиль.

Зі свого боку керуючий справами виконавчого апарату обласної ради – керівник секретаріату Богдан Сологуб зазначив, що зауваження, які стосуються обласної ради – як і об’єктивні, так і суб’єктивні.

«Очевидно, що рівень звітування депутатів перед громадою – це об’єктивний фактор, з яким важко не погодитися. Зокрема через те, що з 64 депутатів оприлюднили свої звіти лише 17. Тим не менше, виконавчий апарат свою місію виконує. Щороку ми приймаємо рішення про орієнтовні строки звітування депутатів і звертаємося до них, що вони в першу чергу підзвітні перед людьми. Проте, вплинути на депутатів виконавчий апарат, на жаль, не може», - зауважив він.