24-03-2021

В обласній раді можуть створити контрольну комісію, щоб попередити зловживання бюджетними коштами

Про це йшлося під час координаційної наради керівників правоохоронних органів Рівненської області, участь в якій взяв і голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук. 

Як зауважив керівник Рівненської обласної прокуратури Андрій Рудницький, сьогодні правоохоронні органи стикаються з великою кількістю проблем, коли передають певні повноваження територіальним громадам в контексті децентралізації. 

«Територіальні громади не завжди розуміють ту відповідальність, яка на них тепер покладена. До прикладу,  через несвоєчасне прийняття освітніх закладів у свою комунальну власність або ж неналежні процедури передачі закладів соціального спрямування виникає бюджетна заборгованість із зарплат, а це може мати юридичні наслідки», - зауважив Андрій Рудницький.

Тож, вважають у прокуратурі, депутати обласної ради мають активніше долучатися до роз’яснювальної роботи в територіальних громадах, зокрема, в питаннях децентралізації, передачі майна та повноважень. За словами керівника  обласної прокуратури, до складу комісії, яку пропонують створити, окрім депутатів обласної ради, залучать працівників різних підрозділів правоохоронних органів Рівненщини.

Зі свого боку, голова обласної ради Сергій Кондрачук наголосив, що депутатський корпус 8 скликання, представляючи інтереси усіх мешканців Рівненщини, особливо зацікавлений в ефективному та раціональному використанні бюджетних коштів. Саме тому на контролі обласної ради уже не перший рік є Обласна комплексна програма профілактики правопорушень та боротьби зі злочинність, дію якої продовжено на 2021-2023 роки. 

«За Регламентом роботи обласної ради депутати мають можливість створювати тимчасові контролюючі комісії. Тож цілком підтримую таку пропозицію», - додав Сергій Кондрачук. 

Крім того, голова обласної ради вніс ініціативу щодо прийняття програми «Безпечна Рівненщина».

«У багатьох населених пунктах діє програма «Безпечне місто». Йдеться про встановлення камер спостереження та відеофіксацію. Доречно систематизувати інформацію з цього питання по всій області та об'єднати це в єдиному центрі - на рівні обласних установ. Звісно, якщо кожна територіальна громада матиме таку програму, - це добре. Однак на рівні обласної ради ми також хочемо розуміти, наскільки вирішеним є питання безпеки в наших селах та містечках. І чим в цьому питанні може допомогти обласна рада", - вважає Сергій Кондрачук.

Вже найближчим часом голова обласної ради планує провести робочу зустріч з представниками силових структур щодо розробки обласної програми "Безпечна Рівненщина". 

Під час координаційної наради працівники різних структурних підрозділів правоохоронних органів прозвітували про стан запобігання і протидії злочинності у 2020 році та за два місяці поточного року.