10-12-2020

Обласна рада хоче зберегти спортивну медицину

Сьогодні відбулося спільне засідання постійних комісій обласної ради за участі голови обласної ради Сергія Кондрачука та його заступників Сергія Свисталюка і Олексія Бучинського. Зокрема, з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства і з питань гуманітарної політики.

На ньому депутати розглянули питання «Про Програму підтримки і розвитку спортивної медицини та лікувальної фізкультури Рівненської області на 2021-2023 роки в умовах реформування галузі охорони здоров’я».

Так, відповідно до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення, який затверджений Кабміном, центри спортивної медицини виключені з переліку закладів, які фінансуються Національною службою здоров’я України.

Задля збереження відділення спортивної та лікувальної фізкультури КП «Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр імені В. Поліщука» створено вищезазначену програму. До слова, це єдина   установа   системи лікарсько-фізкультурної служби в Рівненській області, яка забезпечує проведення обстежень та медичний контроль за станом здоров’я спортсменів з подальшим  наданням дозволу на участь у спортивних змаганнях і тренувальних зборах, а також здійснює медичне обслуговування спортивно-масових заходів.

Необхідний ресурс для її реалізації – 7050, 0 тис. грн., з яких 1950,0 тис. грн. – кошти з обласного бюджету, решта – місцеві бюджети та інші джерела, що не заборонені законодавством.

Цей проєкт рішення депутати двох комісії підтримали одноголосно та рекомендували голові обласної ради винести на розгляд чергового пленарного засідання обласної ради.

Довідково: відділення спортивної медицини та лікувальної фізкультури КП “РОКЛДЦ ім. В.Поліщука” РОР надає медичну допомогу особам, що займаються фізичною культурою та спортом, яка відповідає вторинному рівню надання медичної допомоги.

Медичне забезпечення осіб, які займаються фізичною культурою та спортом у відділенні спортивної медицини та лікувальної фізкультури включає в себе амбулаторний прийом лікарями спортивної медицини та диспансерне  спостереження  за спортсменами з  кратністю 3 рази на рік.

Обстеження здійснюються учням спортивних шкіл усіх типів, спортсменам фізкультурно-спортивних товариств та клубних команд.