28-12-2020

Обласна рада додала кошти на зарплати митцям

Під час розгляду проєкту бюджету Рівненської області на 2021 рік порушили питання розміру заробітних плат у галузі мистецтва. Депутат обласної ради, художній керівник Рівненського обласного академічного музично-драматичного театру Володимир Петрів звернув увагу колег на дуже низький рівень заробітних плат не лише працівників драмтеатру, а й артистів Рівненського обласного театру ляльок та Рівненської обласної філармонії.

(Володимир Петрів)

«Рівненський драматичний театр, який має статус академічного і увійшов в десятку кращих в Україні серед двохсот, за рівнем фінансування займає останню позицію. Ми маємо найменший штатний розпис, - повідомив Володимир Петрів.  - Якщо говорити про те, наскільки ми є забезпечені... У нас оклади – мінімальна зарплата в більшості членів колективу.

Де знайти спеціалістів, якщо ми розвалимо театр, який створювався 20 років, щоб в нього ходили повні зали?..  Якщо ми його загубимо, то будемо мати тільки те приміщення, яке бачимо на картинці! Вони (актори) вже кидають театр і їдуть працювати в інші. Двоє вже звільнилися і поїхали працювати в Київ, бо там більша зарплата.

В сусідніх театрах є надбавка за статус академічності, яка може сягати 100%. Ми маємо надбавку в статусі академічності  - 20%... У нашого колективу, в більшості, заробітна плата 7 - 9 тис.грн. Якщо я втрачу цих акторів, ми загубимо цей театр».

У той же час, Володимир Петрів вніс пропозицію збільшити фінансування не лише для драмтеатру, а для галузі мистецтва в цілому.  А, позаяк у проєкті бюджету таких цифр депутати не знайшли, то запропонували перерозподілити кошти  і  таки збільшили видатки на заробітні плати працівникам мистецький установ.

Загалом рішенням сесії додали понад 2,7 млн.грн.