01-11-2021

Обласна програма «Власний дім»: перезавантаження

На засідання сесії обласної ради 12 листопада виноситься питання про Обласну цільову програму індивідуального будівництва на селі «Власний дім», яку планують затвердити на новий термін, 2022-2024 роки. Відповідний проєкт рішення обговорювали депутати профільної постійної комісії з питань будівництва та розвитку інфраструктури під головуванням Василя Яніцького. Участь в засіданні взяв голова ради Сергій Кондрачук.

Нагадаємо, що Обласна програма «Власний дім» діяла на території Рівненської області упродовж багатьох років (з 1998-го). Її мета – підтримка індивідуального житлового будівництва в сільській місцевості шляхом надання позик під низький відсоток.

Після проведення аудиту та виявлених порушень, у 2021 році фінансування програми обласна рада призупинила, було створено спостережну раду та призначено нового керівника.

За словами нинішнього голови Фонду Сергія Анощенка, в даний час на руках у позичальників знаходиться 24 млн грн кредитних коштів, які вони зобов’язані повернути. У той же час у Фонді мають надію, що в наступному році програма знову запрацює. І планують залучити до неї територіальні громади. Тому просять розглянути на сесії 12 листопада ще одне питання – про Регіональні правила надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі, внісши в них низку змін.

Адже дотепер  «Власний дім» фінансувався з кількох джерел: найбільшу підтримку надавав обласний бюджет (понад 3 млн грн), 400 тис грн Фонд отримував з державного бюджету, свою частку вносили і деякі райони, зокрема, Здолбунівський, Рівненський та Дубенський. Сьогодні ж запропоновано залучати до фінансової участі бюджети територіальних громад. Поки йдеться про 1 млн грн місцевих коштів.

- Як тільки обласна рада затвердить обласну програму щодо «Власного дому» та передбачить фінансовий ресурс, ми можемо активніше вести перемовини  з керівниками наших громад. За попередніми домовленостями взяти участь готова Березнівська громада, - розповів Сергій Анощенко.

За його словами, сьогодні Фонд працює з уже існуючими позичальниками щодо погашення боргів та відновлення повноцінної роботи. А вона має стати прозорішою. Важливо, що рішення про надання нових кредитів прийматиме не правління Фонду, як було раніше, а кредитна комісія, до складу якої входитимуть члени спостережної ради та депутатського корпусу.

Пропонується також збільшити і обсяг кредитних сум, позаяк вартість робіт постійно зростає. Так, на початок нового будівництва житла на селі індивідуальним забудовникам пропонується надавати 400 тис грн (замість 300, як було раніше), 300 тис грн – на придбання будинку, 250 тис грн – на реконструкцію та добудову, 100 тис грн – на завершення інженерних мереж.

- Є надія, що у 2022 році Фонд таки відновить роботу. Адже в обласної ради є бачення, що така програма потрібна. Також є надія, що вона буде фінансуватися, а наші громади і молоді сім’ї, які там живуть, будуть розбудовуватися, - наголосив голова комісії Василь Яніцький.

У підсумку депутати профільної комісії рекомендували винести два питання щодо «Власного дому» на розгляд сесії.