12-07-2022

Обласна клінічна лікарня розширює спектр надання медичних послуг

В період війни фахівці КП «Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка» продовжують не тільки робити планові та ургентні операції, але й розширюють спектр надання медичних послуг.

Днями у лікарні були виконані дві сучасні ендоскопічні операції за допомогою спеціальних інструментів: Z-POEM та ESD.

Для лікарів це маленька перемога. Адже малоінвазивні ендоскопічні операції на стравоході та прямій кишці відповідають сучасному підходу до лікування дивертикула Ценкера та латерально стелячої неоплазїї.

Головна відмінність від стандартного хірургічного втручання полягає в тому, що лікар не робить розріз на тілі пацієнта. Таким чином, ендоскопічні операції легше переносяться пацієнтами, не несуть великої втрати крові і не вимагають тривалого відновного періоду. Крім того, після них не залишається рубців.

З успіхом її провели асистент кафедри Запорізького Державного Медичного Університету, лікар-ендоскопіст вищої категорії Навчально-наукового медичного центру «Університетська клініка» ЗДМУ Кіосов Олександр Михайлович та Лазарчук Віталій Миколайович, завідувач Центру ендоскопічної та ультразвукової діагностики, лікар-ендоскопіст вищої категорії, кандидат медичних наук.