08-08-2024

Андрій Карауш привітав колектив Хмельницької АЕС з 20-ю річницею запуску другого енергоблоку

20 років тому, 7 серпня на Хмельницькій атомній електростанції ввели в експлуатацію другий енергоблок.

Його включення в енергосистему України стало важливою подією для економіки держави. Відтоді енергоблоком-мільйонником вироблено 127 978,9 млн. кВт*годин електроенергії.

З цієї нагоди голова Рівненської обласної ради ради Андрій Карауш та заступник голови Віталій Ундір завітали до енергетиків, щоб привітати колектив та гендиректора атомної станції Андрія Козюру з святом та подякувати за роботу.

Під час урочистостей голова РОР вручив почесну відзнаку колективу ХАЕС та цінний подарунок Андрію Козюрі — годинник із символікою Рівненщини. При цьому закликав очільника "атомки" пам'ятати, що Хмельницька атомна станція — це і Хмельниччина, і Рівненщина.

- Із кількатисячного колективу на Хмельницькій АЕС працює багато жителів Рівненщини, оскільки місто Нетішин — географічно близьке нашій області. Це робить нас друзями й партнерами, і ми цінуємо таке добросусідство. Бажаю, щоб добудова інших енергоблоків, які є у планах, стала реальністю якомога швидше, - сказав Андрій Карауш.

Довідково. Енергоблок №2 ХАЕС почали споруджувати у 1983 році. Його будівельна готовність оцінювалася у 95 %, коли 3 серпня 1990 року був введений мораторій на будівництво нових ядерних енергоблоків. Понад 10 років тривало завершення будівництва, після чого високотехнологічний об'єкт ввели в експлуатацію.

7 серпня 2004 року о 20:33 другий енергоблок виробив перші кіловат*години для споживачів України.

У квітні цього року Урядом прийнято рішення про будівництво 3 і 4 енергоблоків. Очікується схвалення відповідного законопроєкту Верховною Радою України.