23-12-2020

Нові повноваження – нові можливості    

Про управління земельними ресурсами, просторове планування та сталий сільський розвиток громад говорили учасники онлайн семінару - голови територіальних громад Рівненської області. Захід організувала «Асоціація ОТГ Рівненщини».

Голова Асоціації Сергій Пилипчук, який очолює Бугринську громаду, вважає ці теми особливо актуальними. Тому упродовж 2021 року зустрічі за участю фахових експертів будуть в пріоритеті Асоціації.

За словами одного зі спікерів семінару, експерта з просторового планування та управління земельними ресурсами Олександра Придатка, у 2021 році вступають в дію низка законів, які суттєво вплинуть на розвиток громад.

«Одним з таких законів є Закон України від 17 червня 2020 року  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель». Цим законом передаються повноваження органам місцевого самоврядування в частині планування території не тільки в межах населених пунктів, але і поза їх межами, зміни цільового призначення земель, розроблення містобудівної документації. Це великий обсяг робіт, а грамотне використання земель може суттєво збільшити надходження до бюджету громад», - наголосив він.

Експерт із розробки стратегій розвитку та проектного менеджменту Тарас Микитин розповів про основні положення, компоненти, інституції  та етапи планування сталого розвитку громади. Він наголосив, що розробка стратегії розвитку є головним документом, який визначає вектор руху громади на наступні 7 років. 

Відповідаючи на запитання учасників заходу, експерт детально розповів про теперішні можливості громад в реалізації проектів регіонального розвитку.

Довідково. Місцева асоціація органів місцевого самоврядування «Об’єднані територіальні громади Рівненщини» - добровільне неприбуткове об’єднання місцевих рад територіальних громад Рівненської області, що було утворене 7 травня 2018 року на підставі Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування». Станом на листопад 2020 року членами Асоціації є 37 місцевих рад територіальних громад Рівненщини.