25-06-2024

Не кількість наданих послуг, а їх якість. На Рівненщині презентували результати моніторингу підприємств охорони здоров’я

В області з робочим візитом перебуває команда Національної служби здоров’я України на чолі з Наталією Гусак.

Мета приїзду – представити результати моніторингу, який фахівці НСЗУ провели в різних медичних підприємствах Рівненщини. Перевіряли, чи дотримуються там умов договорів за деякими пакетами послуг за Програмою медичних гарантій. Тобто, тих, які за пацієнта оплачує держава. Зокрема, «Медична допомога при гострому мозковому інсульті», «Медична допомога при гострому інфаркті міокарда», «Медична допомога при пологах» та «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках».

- Для НСЗУ принципово, щоб пацієнт отримував якісну безоплатну медичну допомогу в повному обсязі, яка визначена договором НСЗУ з лікарнями. Сама процедура моніторингу дає нам можливість бачити системні порушення умов договору і, відповідно, порушення прав пацієнта. За результатами автоматичного моніторингу в разі виявлення зауважень ми надсилаємо закладам лист, де вказуємо способи, як усунути виявлені порушення. Якщо ж заклад і надалі не надає безпечну, повноцінну і безоплатну медичну допомогу своїм пацієнтам, - це є підставою для розірвання з ним договору за певним пакетом послуг, - зауважила голова НСЗУ Наталія Гусак.

Так, від початку 2023 року НСЗУ отримало 50 скарг на роботу різних медичних підприємств Рівненської області. Серед найпоширеніших: вимагання коштів за надання медичних послуг, витратних матеріалів, ліків, які передбачені Програмою медичних гарантій, відмова у наданні медичних послуг, передбачених ПМГ або ж надання неякісних медичних послуг.

Результати моніторингу та зафіксовані скарги обговорили сьогодні під час зустрічі з керівниками медичних підприємств та головами територіальних громад, які є їх власниками.

Голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш нагадав про попередній візит команди НСЗУ на Рівненщину майже рік тому та спілкування з очільниками ТГ. Головним меседжем тоді було, що органи місцевого самоврядування в особі їх керівників мають бути активними учасниками в процесі надання медичних послуг населенню і постійно комунікувати з очільниками своїх медичних закладів.

- Рівненська обласна рада, зі свого боку, давно запровадила фінансовий моніторинг роботи всіх комунальних закладів та підприємств, в тому чисті, галузі медицини. А це означає, що ми та НСЗУ дивимося в одному напрямку. Висновки, які оприлюднили фахівці служби здоров’я, показують, наскільки ефективно система працює, які є прогалини, і де необхідно виправляти ситуацію та змінювати підходи. В будь-якому разі наша головна спільна задача – переорієнтація на потреби пацієнта, а не кількість пакетів та коштів, за які потім необхідно відповідати, - наголосив Андрій Карауш.

Окрему увагу під час зустрічі звернули на зарплати керівників та персоналу медичних підприємств, а також відсоток витрат на медикаменти з коштів, котрі надходять за Програмою медичних гарантій.

Також експерт Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» надав інформацію про Наглядові ради, які мають бути створені в лікарнях для того, щод здійснювати внутрішній моніторинг їх діяльності за договорами з НСЗУ. Це, на думку очільників служби здоров’я, має поліпшити ситуацію щодо ефективного використання коштів за Програмою медичних гарантій.