10-09-2024

Народному Руху України - 35

8-10 вересня 1989 року в конференц-залі Київської політехніки, за участі понад 1100 делегатів з усіх областей України, включно з Кримською областю, відбувся Установчий з’їзд «Народного руху України за перебудову» - громадсько-політичної організації, яка стала потужним важелем на шляху до відновлення незалежності України.

З цієї нагоди, у Залі камерної та органної музики відбулися урочистості.

Для присутніх розповіли про діяльність РУХу, зокрема один із засновників організації Микола Поровський поділився спогадами про функціонування організації на теренах Рівного та подякував побратимам за важку боротьбу. Також для учасників заходу продемонстрували архівні кадри кінця 80-х та початку 90-х, які допомогли поринути в атмосферу тодішнього часу.  

Відзначити РУХівців завітали представники влади, духовенство, громадсько-політичні діячі та молодь. Привітав присутніх і заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський.  

«Народний Рух України об'єднав небайдужих людей, які прагнули змінити свою країну на краще. Зусиллями цієї організації було досягнуто багато важливих цілей: від боротьби за свободу слова та демократичні права до сприяння розбудові суверенної української держави. Важливо пам'ятати, що його засади залишаються актуальними, і наша сила в єдності та спільній праці для досягнення загальної мети – процвітання і розвитку України!» - зазначив він. 

Нагадаємо, що за підтримки Народного руху України в листопаді 1989 року було організовано перепоховання дисидентів Василя Стуса, Олекси Тихого та Юрія Литвина. Крім того, рухівці стали учасниками Ланцюгу злуки зі Львова до Києва в січні 1990 року, а також брали активну участь в організації та проведенні перших виборів на альтернативній основі в березні 1990 року.