30-01-2023

"На зламі": історії українців, "обпалених" війною, - у новій експозиції Дубенського замку

Упродовж місяця в одному із залів Дубенського замку діятиме виставка «На Зламі». Експозиція переповідає про труднощі в житті цивільних українців, які вони пережили через війну росії проти України ще з 2014 року.

На 15 тематичних двосторонніх банерах розміщено особисті історії свідків і постраждалих у війні на Донбасі - з інфографікою та статистичними доказами. 

"У 530-літньому літописі Дубенського замку можна знайти чимало драматичних  історій. Але вперше  у його стінах – документальне підтвердження зламаних війною доль, біль і розпач у перші дні вторгнення окупантів, страх за майбутнє дітей і, разом з тим, люта ненависть до ворога і нескореність українці", - зауважують організатори мандрівної виставки.

"На Зламі" - це розповіді людей, які пережили руйнування власних осель, переслідування, фізичне насильство. Це про справжнє обличчя нової «влади» на окупованих територіях Луганської та Донецької областей – правовий вакуум,  відбирання майна, незаконні ув’язнення, катування. Про кожну з таких історій можна прочитати або переглянути її на планшетах, які вмонтовані у банери.

Власними історіями також поділились донеччанка  Оксана Гулевич та Людмила Мінська з Лисичанська, які нині мешкають у Дубно.

Виставка «На Зламі»  почала мандрувати містами України з 2019 року. Перший маршрут проліг на Схід: до Лисичанська, Рубіжного, Севєродонецька, Краматорська. Потім експозицію зустрічали ще в 30 містах України. 

Її мета - привернути увагу суспільства до цивільних українців, чиї життя кардинально змінила війна, яку росія розпочала проти України значно раніше, аніж 24 лютого 2022 року.