24-12-2020

На сесію обласної ради винесено чотири програми підтримки медицини та пацієнтів з рідкісними хворобами

Обласні програми, які спрямовані на підтримку галузі охорони здоров’я, планується затвердити на сесії обласної ради 24 грудня. Перед цим з відповідними проєктами рішень ознайомилися депутати профільної постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства під головуванням Юрія Білика.

Йдеться, зокрема, про такі обласні програми:

  • Програму забезпечення надання медичної допомоги хворим із ураженням органів опори та руху на 2021-2023 роки,
  • Програму фінансової підтримки та розвитку обласних комунальних підприємств та закладів охорони здоров'я Рівненської обласної ради на 2021 рік,
  • Програму "Діти Рівненщини" на 2021 - 2023 роки,
  • Програму запобігання поширенню, діагностики та лікування на території Рівненської області коронавірусу COVID-19 на 2021 рік. 

Як пояснив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Вівсянник, ці програми повинні, з одного боку, фінансово підтримати заклади охорони здоров’я, зокрема, й на період пандемії коронавірусу. А з іншого, - вирішити гострі проблеми з постачанням медикаментами, імплантами певних категорій хворих.

Нагадаємо, ще на попередньому засіданні медичної комісії депутати порушували гострі проблеми з нестачею життєво необхідних ліків. Зокрема, депутат, завідувач відділення педіатрії №2 Рівненської обласної дитячої лікарні Оксана Лозова уже не вперше критичною називає ситуацію із забезпеченням медикаментами хворих на резистентну форму ревматоїдного артриту. Запаси препаратів для таких пацієнтів вичерпуються, їх може вистачити лише на два місяці. Відтак, депутат пропонувала закласти кошти на придбання цих ліків в одній із обласних програм.

Проблеми з нестачею ліків та спеціального дієтичного харчування мають також люди з орфанними (рідкісними) захворюваннями, такими як муковісцидоз та іншими. Ці пацієнти також розраховують на фінансову підтримку з обласного бюджету.

Відтак, зважаючи на важливість цих питань, депутати профільної комісії рекомендували винести подані обласні програми на розгляд сесії та підкріпити їх фінансовим ресурсом.  

Крім того, до всіх 64 територіальних громад області будуть надіслані листи з пропозицією також передбачити у своїх  бюджетах кошти на забезпечення ліками громадян з орфанними захворюваннями, які живуть на їхніх територіях.