03-08-2023

На Рівненщині зростає статистика щодо випадків насильства в сім’ї

За перше півріччя цього року зафіксовано 2025 заяв щодо вчинення домашнього насильства. Це на 388 більше, аніж в аналогічному періоді торік. Більшість заявників – це жінки, є 53 заяви від дітей. Загалом статистика щодо випадків домашнього насильства щороку систематично зростає – в середньому на 16 %.

Про це говорили під час засідання обласної координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та торгівлі людьми. Від обласної ради участь в засіданні взяла голова постійної комісії з питань соціальної політики і соціального захисту населення Вікторія Опанасюк. Разом з представниками профільних департаментів, управлінь і служб області, поліції, прокуратури та громадянського суспільства обговорили причини такої ситуації та окреслили «план дій», як в подальшому запобігти зростанню випадків домашнього насильства.

На думку фахівців, одним із факторів ризику, який вплинув на статистичні дані, є війна в Україні. При цьому зростає не лише кількість випадків насильства, а й ступінь їх жорстокості. І це пов’язано із погіршенням психоемоційного стану людей, економічними  та соціально-побутовими проблемами.

Окремо обговорили питання, які стосувалися психічного стану військовослужбовців, котрі перебували в полоні, а також учасників бойових дій, ВПО. Питання торгівлі людьми – також було на порядку денному.

За даними Департаменту соціальної політики Рівненської ОДА, сьогодні на Рівненщині працюють 22 спеціалізовані служби, які допомагають постраждалим від домашнього насильства в громадах. Діє 2 денні центри, консультативні служби, мобільні бригади та шелтер.

На етапі створення - 5 нових спеціалізованих служб, які надаватимуть психологічну допомогу та різні види консультацій.

Утім, наголошують фахівці, така мережа не покриває потреби всіх 64 громад Рівненщини. 

Тож учасники обласної координаційної ради вирішили посилити превентивну роботу щодо попередження домашнього насильства і торгівлі людьми, проводити активнішу інформаційну кампанію, доопрацювати мережу локацій, які надаватимуть психологічну допомогу, зокрема, на рівні громад.