20-06-2023

На Рівненщині затверджено Обласну програму сприяння духовності, моральності та формування здорового способу життя на 2023-2025 роки

За ініціативи Рівненської обласної ради в області діятиме нова програма, яка має сприяти духовно-моральному розвитку молодого покоління українців та спонукати їх вести здоровий спосіб життя. Зокрема, і через викладання в закладах освіти Рівненщини курсу «Основи християнської етики».

- Ідея посилити духовно-моральну складову в освітньому процесі виникла восени минулого року. А в грудні на сесії обласної ради ми прийняли рішення  щодо необхідності запровадити в навчальних закладах області курси духовно-морального спрямування. Працювали в робочих групах, консультувалися з фахівцями, вивчали суспільний запит. Тому поява цієї обласної програми – це якраз результат проробленої роботи, - зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

(Голова обласної ради Андрій Карауш)

Розробником програми є департамент освіти та науки облдержадміністрації. Серед заходів, які планують реалізовувати: обласна учнівська олімпіада «Знавці Біблії», всеукраїнська олімпіада «Юні знавці Біблії», всеукраїнський фестивалю-конкурсу «Учитель року предметів духовно-морального спрямування» та обласний конкурс фахової майстерності педагогічних працівників «Учитель року» у номінації «Предмети духовно-морального спрямування». Переможці отримуватимуть обласні премії.

Спільно з Рівненським обласним краєзнавчим музеєм та закладами позашкілля заплановано провидити екскурсії духовними святинями краю, фестивалі народного співу.

Серед інших заходів - поповнення фондів обласних бібліотек літературою духовно-морального спрямування. Планується і видання програмної та навчально-методичної літератури для педагогів, які викладають предмети духовно-морального спрямування. 

Розробкою такої літератури та відповідних освітніх програм займатимуться фахівці Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та НУ «Острозька академія».

Тут же педагоги зможуть отримати відповідну кваліфікацію, стати учасниками семінарів, тренінгів, вебінарів.

В рамках програми передбачена співпраця з громадськими організаціями, які у своїй статутній діяльності підтримують духовно-моральне виховання.