21-06-2020

На Рівненщині вшанували пам'ять загиблих героїв під Берестечком

Сьогодні відбулися урочисті заходи приурочені 369 річниці битви під Берестечком в селі Пляшева Радивилівського району.

За участі Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України, предстоятеля Української Православної Церкви Епіфанія та керуючого Рівненської єпархії УПЦ архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона у Свято-Георгіївському соборі відбулося Митрополиче богослужіння та Вселенська панахида за спокій душ загиблих українських козаків і новітніх українських героїв, які загинули за незалежність України.

 

Після Богослужіння перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк разом з головою Рівненської ОДА Віталієм Ковалем поклали квіти до Пам'ятника полеглим козакам та селянам- повстанцям.

Приїхали вшанувати пам'ять героїв також заступник голови обласної ради Олексій Бучинський, депутати обласної ради, народні депутати України та небайдужі мешканці Рівненщини.

Довідково: 10 липня 1651 року під Берестечком закінчилась найбільша битва визвольної війни 1648-1654 років.

Це наймасштабніший бій який відбувся між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького (100 тис.вояків) і кримсько-татарським військом Ісляма III Ґерая з одного боку (50 тис.) із польською армією Яна ІІ Казимира (150 тис.військових).

Поляки не змогли продовжити війну, тому почали переговори. Внаслідок битви Хмельницький був змушений прийняти дискримінуючий мир (Білоцерківський мирний договір). За цим договором число реєстрового війська зменшувалось до 20 тис., козацьку територію обмежено тільки до Київського воєводства, шляхті повернуто її давні володіння, а селяни мали повернутися на панщину.